Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Weinig structuur bij thuisschool ‘Het Amateurtje’: ‘Rot gewoon op met al die schema’s’

Weinig structuur bij thuisschool ‘Het Amateurtje’: ‘Rot gewoon op met al die schema’s’

Weinig structuur bij thuisschool ‘Het Amateurtje’: ‘Rot gewoon op met al die schema’s’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Beste thuiszitters,

“Maandag begon iedereen nog angstig, maar goedgemutst aan de drie-weekse semi-lockdown van Nederland. Dat hele thuisonderwijs, dat zouden we wel aankunnen. Werken en je kinderen onder controle houden, is prima te doen, dachten we. We deelden online naar hartenlust schema’s met elkaar. Schema’s waarin leren werd afgewisseld met een stukje beweging, gezond eten en natuurlijk ontspanning. Maar die schema’s, ik kan er inmiddels helemaal niets meer mee.”

“Maandagochtend zat ik om 09.00 uur gepikt en gesteven achter mijn computer. Haartjes gewassen, nette kleren aan, verse kop koffie. Naast mij mijn vriend, die ook vol goede moed begon. Ik perste fruit, kocht een berg knutselspullen, hing de coronabingo-kaart van de kleuterschool op de koelkast en we wachten vol spanning de plannen van de school van de puber af; dat eindexamen moet wél gehaald worden natuurlijk. Thuisschool ‘Het Amateurtje’ kreeg z’n vorm.”

‘Waar drie weken aanvankelijk – los van al het leed, laat dat duidelijk zijn! – familie-qualitytime leek te gaan bieden, wil ik nu niets liever dan het normale leven terug’

“Maar dinsdag kleedde ik me al niet meer aan. Althans, niet voor 13.00 uur. De kleuter had geen zin meer in knutselen en verlegde de focus van alle activiteiten naar de hond, die daar uitermate onrustig van werd. Het werk van mijn vriend vroeg om een moment ontspanning, zo vond hij zelf, dus in de kamer waar mijn computer staat, werd een crime-serie aangezet. De puber vroeg of ze mocht afspreken met vrienden. Ik wist het niet.”

“Waar drie weken aanvankelijk – los van al het leed, laat dat duidelijk zijn! – familie-quality time leek te gaan bieden, wil ik nu niets liever dan het normale leven terug. Ik kan de coronabingo-kaart wel van de muur kijken, want we hebben inmiddels al zestig keer ‘film-kijken’ kunnen afvinken en nee, ik wil niet wéér een hoge toren met jou bouwen. Dus speelt ze meer buiten dan de meeste betweters op Twitter goed zouden keuren, maar zolang ze niet snottert of in voorbij wandelende bejaarden klimt, laat ik het maar gaan.”

‘We steunen elkaar niet door deze semi-lockdown als een instagramplaatje te presenteren aan elkaar’

“Ik ben namelijk geen juf. Ik heb geen idee hoe ik lesstof moet overbrengen en daarbij moet ik ook werken en mijn dagelijks leven leiden. Prachtig al die foto’s van brave kindertjes aan mini-bureautjes, die keurig de werkboeken van school volpennen. Maar zeg me alsjeblieft dat zo’n fotomoment van korte duur is, dat jullie kinderen daarna ook weer driehonderd keer vragen om een iPad of ruzie zoeken met elkaar of de kat paars verven of voor de zoveelste keer ongezien de voorraadkast induiken om daar een zak smarties op te knagen.”

Lees ook
Verbazing over vijandige sfeer rondom coronavirus: ‘Een ruzie op Twitter over de verspreiding gaat ons niet helpen’

“Als thuiswerkende freelancer dacht ik altijd dat ik niet echt een snoeiharde structuur had, maar de structuur van mijn familieleden, bood mij houvast. Ik werkte als de kinderen op school zaten. En dan ook nog wel wat uren als ze om mij heen dribbelden, maar dat gedribbel begint nu om 08.00 uur in de ochtend al en duurt de hele dag. Ik pleit voor wat meer eerlijkheid, op social media en waar dan ook. We steunen elkaar niet door deze semi-lockdown als een instagramplaatje te presenteren aan elkaar. Geef elkaar foto’s van je man in een badjas tijdens een conference-call, van je pubers die te laat zijn voor hun online lessen en van je kleuter die het behang van de muren trekt, omdat jij ze even geen aandacht geeft. Rot gewoon op met al die schema’s en planningen. Als we één ding van corona kunnen leren namelijk, is dat het leven je gebeurt, terwijl je andere plannen had.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock