Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hester Zitvast: ‘Geen kinderfeestjes vieren? Ik snap dat wel, die partijtjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit’

Hester Zitvast: ‘Geen kinderfeestjes vieren? Ik snap dat wel, die partijtjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit’

Thuis & wonen
Hester Zitvast: ‘Geen kinderfeestjes vieren? Ik snap dat wel, die partijtjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Het leed dat kinderverjaardag heet

“Verjaardagen; je maakt me er doodongelukkig mee. Jarenlang vierden we de geboortedagen van de kinderen met de hele schare aan vrienden en buren en ouders van vriendjes van de kinderen en dan dus ook nog familieleden, wat steevast resulteerde in compleet afgedraaid zijn aan het einde van de rit. Terwijl de visite luid toeterend en licht aangeschoten de straat uitreed, begon ik aan het puinruimen. Terwijl de volwassenen zich een stuk in de kraag zopen, hadden de kinderen namelijk al het speelgoed én de complete inhoud van de kinderkledingkast en verkleedkist gemengd met limonade en paprikachips. En op de rug van de hond zat een klodder ketchup, want ik had me weer laten verleiden tot ‘joh, blijf lekker eten’, met drie verschillende soorten soep en broodjes knakworst.”

‘Ik vond het persoonlijk namelijk heel sneu dat mijn zoon een keer op een kinderpartijtje kwam waarvoor hij met een Hummer werd opgehaald’

“Onze dochter Belle (6) deed het roer omgooien. Ze vond mensen die ze niet kende of amper zag maar doodeng. Dus vierden we haar eerste verjaardag alleen met opa’s, oma’s en onze broers en zussen. Heel overzichtelijk. En rustig! Het was zo fijn, dat we het erin hebben gehouden. Belle krijgt dus geen kamer vol visite en dertig verschillende cadeaus (waarvan de helft dubbelt of binnen een week stuk is), maar we overleggen met elkaar wat we haar gaan geven. Zo geven alle opa’s en oma’s bijvoorbeeld samen een poppenhuis, om maar eens iets te noemen. Of ze krijgt van haar ooms en tantes samen iets waar ze écht wat aan heeft. Vorig jaar kreeg ze een geweldige nachtlamp waar ze nog iedere avond druk mee is.”

“Afgelopen donderdag gaf de familie Geerts in Waar doen ze het van (een programma van de EO) een inkijkje in hoe zij verjaardagen vierden. Mensen naar mijn hart! Aan kinderfeestjes doen ze niet. Nou, dat was voor Twitterend Nederland natuurlijk weer reden genoeg om op de achterste benen te gaan staan. De kinderen zouden er door worden buitengesloten. Men vond het maar ‘sneu’. Bij sneu heb ik een heel ander idee. Ik vond het persoonlijk namelijk heel sneu dat mijn zoon een keer op een kinderpartijtje kwam waarvoor hij met een Hummer werd opgehaald. Het restaurant van de lokale golfbaan was afgehuurd en er liepen diverse nanny’s rond om de kinderen een beetje onder controle te houden – de ouders (ook uitgenodigd) stonden in een andere hoek te borrelen. Na afloop kregen alle aanwezigen een goodiebag met Playmobil mee. Als je toch zo je vijfde verjaardag moet vieren, dan mogen je ouders met je Sweet Sixteen wel een olifant en een complete kermis inhuren.”

‘Ik kan me mijn low-budgetpartijtjes van vroeger anders nog heel goed herinneren’

“Verjaardagsfeestjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit. Het is allang geen kwestie meer van een thuis wat zakdoekje leggen met zelfgebakken patat en kroketten en een raketje toe, of een zelf verzonnen speurtocht in het bos. Commerciële partijen zijn de business ingedoken. Je hoort minstens een echte prinses in te huren, die alle kinderen schminkt en meeneemt op avontuur, à €300 per middag. Of een compleet team komt je kind en zijn of haar vrienden vermaken of je huurt zes glow-in-the-dark-bowlingbanen en dan komt er een clown meespelen. En dan de aankleding: ballonbogen, vijflaagstaarten – heel Instgrammable allemaal. Ik vind het stuitend.”

Lees ook
Hester Zitvast over ouders die de identiteit van hun kind niet accepteren: ‘Je hebt geen bestelling geplaatst’

“Wat de ene ouder verzint, kan de andere ouder beter. En waarom? Om je kind een onvergetelijke middag te bezorgen? Ik kan me mijn low-budgetpartijtjes van vroeger anders nog heel goed herinneren. Daar heb je echt geen roze limousine en een privévoorstelling in een bioscoop voor nodig. Maar wat ik vooral vind: oordeel niet zo over de familie Geerts. Ze hebben goed nagedacht over de keuzes die ze maken en wie ze op social media ook maar een beetje volgt, ziet dat de acht kinderen niets, maar dan ook niets tekort komen. Een goede of geslaagde opvoeding zit ‘m niet in grootste kinderfeestjes met popcornmachines of verse suikerspinnen. Ik denk eerder dat je een kind met al die overdreven toestanden vooral keihard verknalt.”

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee