Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hester Zitvast over ophef rondom Jip en Janneke: ‘Het ís ook hopeloos ouderwets’

Hester Zitvast over ophef rondom Jip en Janneke: ‘Het ís ook hopeloos ouderwets’

Thuis & wonen
Hester Zitvast over ophef rondom Jip en Janneke: ‘Het ís ook hopeloos ouderwets’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ophef om Jip en Janneke

“Mooi, we hebben weer ophef. Een dag geen ophef, voelt toch als een dag niet geleefd, niet? Dit keer zijn ‘onze’ eigen Jip en Janneke onderwerp van discussie. De zwartgeblakerde karikatuurtjes van Neerlands bekendste kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt hebben het namelijk niet zo op een gelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen en daar steekt het Utrechtse Statenlid Julie d’Hondt (PVDA) een heel klein stokje voor. Dat blijft niet zonder gevolgen…”

Traditiepijnpunt

“Want hoewel d’Hondt helemaal niet oproept tot censuur, wordt ze bedolven onder de haatreacties en zelfs bedreigd. We zijn wat dat betreft echt een chique samenleving aan het worden. Zint de mening van de ander je niet, trek je gewoon een reeks bedreigingen of scheldkanonnades uit de kast. En natuurlijk wordt ook hier Nederlands grootste traditiepijnpunt ook weer bij de discussie betrokken: na Zwarte Piet pakken ‘ze’ ons toch ook niet nog eens Jip en Janneke af? Oh de paniek. De hysterie.”

Duidelijke verdeling

“Ik heb een dochter van zes. Wij hebben de hele reeks Jip en Janneke, ongelogen, een keer of dertig aan haar voorgelezen; ze vrat de verhaaltjes. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb regelmatig gedacht: hoe hopeloos ouderwets is dit? Er is een heel duidelijke verdeling in wie met wat speelt. De vaders van het tweetal komen amper in beeld, de moeders sussen ieder uit de klauwen gelopen kindererruzie. En Jip met auto’s en treinen en Janneke met Poppejans. In rollenspelen is hij de dokter, wolf of meester, Janneke mama. Jip wil ook geen thee drinken met zijn buurmeisje, maar notaris worden. Maatschappelijke thema’s worden niet aangehaald. Er wordt vooral wat gestampt in plassen en ruzie gemaakt met een bok.”

Ouderwets

“De Jip en Janneke-verhalen staan haaks op wat we onze kinderen nu leren: jongen of meisje; je kunt tegenwoordig worden wat je wil. D’Hondt kaartte de ouderwetsheid overigens niet als losstaand agendapunt aan. Ze reageerde op het feit dat een Forum voor Democratie Statenlid in debat wilde met bibliotheken, die – in mijn ogen volledig terecht overigens – van plan zijn boeken met Zwarte Piet uit de collectie te verwijderen. D’Hondt kon zich voorstellen dat de boeken van Annie M.G. Schmidt op den duur ook zouden verdwijnen. En ik dus ook.”

Pokémons vangen

“Want wij volwassenen lezen sommige boeken toch ook niet of amper meer, omdat ze niet meer van deze tijd zijn? Kinderen van nu groeien op in een totaal andere wereld dan vijftig jaar geleden. Een wereld die zich voornamelijk kenmerkt door de digitalisering. Voor mama, met een mandje meel bij de bakker halen; ze hebben geen idee wat daarmee bedoeld wordt. De boodschappen worden gewoon eens in de week met Albert thuis bezorgd. En kangaroe-plaatjes in de havermout sparen: kinderen van nu vangen Pokémons op het dorpsplein.”

Lees ook
Eerste Nederlandse Netflix-film in de maak: dít is er al bekend over het verhaal

Steengoed

“Er zijn zoveel leuke boeken waar kinderen van nu zich veel meer in herkennen. Boeken die vertellen over gescheiden ouders, kinderen met een andere achtergrond of die homoseksuele oom of tante. In boeken van nu werken moeders en spelen opa’s ook een rol; die passen op. Het is van nu. En het is veelal steengoed. Ik wil Annie M.G. Schmidt zeker niet van haar voetstuk stoten, maar laat haar op z’n minst plaats maken voor andere getalenteerde kinderboekenschrijvers. En aan alle mensen op de achterste benen wil ik zeggen: hou je even rustig. Stop met bedreigen en schelden en ga vanmiddag als statement bij de lokale bibliotheek Jip en Janneke lenen. (Als je daar lid van bent, tenminste…)”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee