Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hester Zitvast: ‘Iedere 18-jarige 10.000 euro geven; wat gaat er dán gebeuren?’

Hester Zitvast: ‘Iedere 18-jarige 10.000 euro geven; wat gaat er dán gebeuren?’

Thuis & wonen
Hester Zitvast: ‘Iedere 18-jarige 10.000 euro geven; wat gaat er dán gebeuren?’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Achttien? Startkapitaal van 10.000 euro

“Het moet in menig gezin met kinderen in de puberleeftijd hét gesprek van de dag zijn geweest. GroenLinks wil iedere jongere die achttien wordt, een startkapitaal van 10.000 euro cadeau doen. Daarmee kunnen ze dan bijvoorbeeld hun collegegeld betalen of een eigen bedrijfje starten, is het idee. De vader van mijn twee pubers en ik hebben ontzettend gelachen om het plan. ‘Wel goed voor de economie’, sloot hij ons gesprek af.”

Feesten

“Want het is heel leuk bedacht natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn: heel veel meer in de categorie ‘zieltjes winnen’ krijg je ze niet. GroenLinks heeft het overduidelijk op de jonge potentiële kiezer gemunt en dat is goed, maar doe dat dan wel met plannen die realistisch zijn. Je kunt wel willen dat een achttienjarige het collegegeld van het bedrag betaalt. Of er een eigen bedrijf mee start. De realiteit zal toch zijn dat het gros van de achttienjarigen met zo’n megabedrag de kroonluchters in klimmen en feesten tot ze er bij neervallen.”

‘De kloof blijft, die verschuift alleen wat’

“Die van mij wel in elk geval. Ik voorzie leuke reisjes, loeidure jassen, een tweedehands auto, iedere dag sushi en eindeloos veel avondjes kroeg. En als het kind achttien is, heb je er in theorie als ouder natuurlijk weinig meer over te zeggen. Het is hún geld. Dat wat jij verstandig vindt, doet er voor een puber sowieso niet toe. En dus moet je lijdzaam toekijken hoe het geld verbrast wordt of heb je er een zorg bij.”

Andere problemen oplossen

“Laat GroenLinks liever iets doen aan dat afschuwelijke leenstelsel, waardoor kinderen nu vaak met een megaschuld van hun opleiding het werkzame leven inrollen. Laat ze iets doen aan het chronisch tekort aan betaalbare huur- en starterswoningen. Maak het jongeren makkelijker een hypotheek af te sluiten. Dat je de kosten koper voor een woning tegenwoordig uit je eigen portemonnee moet betalen, is voor veel (lees: vrijwel alle) jongeren een onhaalbare kaart.”

Kloof

“GroenLinks wil dat het plan wordt betaald via een solidariteitsbijdrage door miljonairs. Het moet de ongelijkheid in kansen verkleinen. Ook weer een prachtig idee, maar in de praktijk gaat dit dus niet werken. Want niet alleen de armere jongeren krijgen het geld; álle jongeren krijgen dat bedrag. Waarmee het voor het ene kind dus een kwestie wordt van de studieschuld voorkomen en het andere kind er een peperduur horloge voor koopt – verder heeft het namelijk alles al. De kloof blijft, die verschuift alleen wat.”

You get 10.000 euro, you get 10.000 euro

“Zo’n enorm bedrag uitdelen als Oprah Winfrey (‘You get 10.000 euro, you get 10.000 euro; everybody gets 10.000 euro’), werkt een onverstandig uitgavenpatroon in de hand. Achttienjarigen mogen bijvoorbeeld ook voor het eerst naar het casino op die leeftijd. En reken maar dat er op die manier weer heel wat geld de staatskas in vloeit. Als het al gebeurt – wat ik betwijfel – dan zouden jongeren hun uitgaven wel moeten verantwoorden. Als in een bouwdepot; eerst het bonnetje laten zien voor het geld vrijkomt. En dan is een avond stappen bijvoorbeeld uitgesloten, maar het rijbewijs halen weer wel ‘akkoord’.”

Lees ook
Hester Zitvast: ‘Geen kinderfeestjes vieren? Ik snap dat wel, die partijtjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit’

Zeer onwaarschijnlijk

“Ach, het plan geeft weer voldoende stof tot praten, tot lachen ook wel. Maar we weten allemaal dat dit zeer onwaarschijnlijk van de grond gaat komen. Er zijn zat mogelijkheden om jongeren echt te helpen, laat GroenLinks, maar laten ook de andere partijen daar vol op inzetten. Dit is een leuke luchtballon, maar niet meer dan dat. En nu weer over tot de orde van dag.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee