Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap Slik Zeg: ‘In plaats van mezelf uit te hongeren, at ik regelmatig een kleine portie van iets ongezonds’

Hap Slik Zeg: ‘In plaats van mezelf uit te hongeren, at ik regelmatig een kleine portie van iets ongezonds’

Thuis & wonen
Hap Slik Zeg: ‘In plaats van mezelf uit te hongeren, at ik regelmatig een kleine portie van iets ongezonds’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Andrea (30).

Naam: Andrea (30)
Beroep: HR-medewerker
Geeft uit aan boodschappen: € 300 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 40 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Pangasiusfilet met snijbonen en zoete aardappel
  • Dinsdag: Gegrilde vegastukjes met doperwten en volkorencouscous
  • Woensdag: Rijst met curry van rode linzen, paprika, wortel, tomaat, tomatenpuree, knoflook en ui
  • Donderdag: Empanada‘s van bladerdeeg met kip, tomaat, ui, koriander en geraspte kaas
  • Vrijdag: Kipsaté met broccoli en patat van zoete aardappels
  • Zaterdag: Spaghetti bolognese met vegagehakt, tomatenblokjes, wortel, knoflook en ui
  • Zondag: Zalm met asperges en zoete aardappel

Hap slik zeg

“Ik heb in het verleden last van eetbuien gehad en weet van mezelf dat ik moeilijk ‘nee’ kan zeggen als iets me meerdere keren wordt aangeboden. Zeker tijdens gelegenheden die om eten draaien, zoals de feestdagen. Dat is ook eigenlijk geen periode waarin je calorieën zou moeten tellen, want het gaat er natuurlijk vooral om dat je geniet van al die gezellige ontbijtjes en etentjes. Tegelijkertijd wilde ik de tien kilo die ik ben afgevallen niet op het spel zetten door twee tot drie keer zo veel te eten als normaal, wat veel anderen in deze periode wel doen. Dus besloot ik het ‘t afgelopen jaar helemaal anders te doen.”

“In plaats van mezelf eerst uit te hongeren om op die manier alvast zo veel mogelijk calorieën te ‘sparen’, at ik in de periode ervoor juist regelmatig een kleine portie van iets ongezonds. Zo zou ik niet compleet de controle verliezen wanneer ik allerlei lekkers kreeg voor-geschoteld. Voor het eerst in tijden ben ik ook gestopt met eten zodra ik vol zat in plaats van wanneer ik misselijk begon te worden. Ik weet het: het klinkt als een open deur. Maar het wérkte.”

Lange wandelingen

“Ondanks de lange kerstperiode – omdat we het bezoek meer moesten spreiden, vierden we ook derde kerstdag – ben ik geen gram aangekomen. Mijn vriend en ik waren de hele week vrij, dus we zijn elke ochtend lekker naar het bos gegaan om een lange wandeling te maken. Ik denk dat we dagelijks wel tweeënhalf uur buiten hebben gelopen. Daardoor kon ik ’s avonds zonder schuldgevoel een extra bolletje Häagen-Dazs ijs opscheppen.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Ik ben best slank, maar ik eet iedereen onder de tafel’

Eigen gewassen

“Ik eet dus al redelijk gezond, maar dit jaar wil ik me meer gaan verdiepen in onbewerkte, biologische voeding. Op dit moment doe ik het gros van mijnboodschappen nog in de supermarkt, terwijl ik midden in het Groene Hart woon. Dat wil zeggen: er zijn veel telers en boeren in de buurt, dus ik zou veel meer groenten, fruit en eieren lokaal kunnen kopen. Ik speel daarnaast met het idee om een volkstuin te huren en daar met een groep vrienden onze eigen gewassen te gaan verbouwen. Ik heb niet bepaald groene vingers, maar zie de voordelen van seizoensgebonden eten én weten wat er wel of niet gebeurt met de dingen die ik in mijn mond stop. Nu ik bijna altijd thuiswerk en daardoor nauwelijks op pad ben, heb ik bovendien zo’n twee uur per dag extra om aan mezelf te besteden. Ik had nooit gedacht dat ik die tijd in tuinieren zou stoppen, maar eigenlijk past het wel bij me. Het afgelopen jaar was er een vol verrassingen – en daar zaten ook heel positieve bij.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 5-2021. Deze editie ligt t/m 9 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty

Shoppen is altijd een goed idee