Je bent hier: Home > Thuis > Hap slik zeg: ‘Tijdens een barbecue met vrienden ga ik niet roepen dat het moord is’

Hap slik zeg: ‘Tijdens een barbecue met vrienden ga ik niet roepen dat het moord is’

Thuis
Hap slik zeg: ‘Tijdens een barbecue met vrienden ga ik niet roepen dat het moord is’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Dit keer nemen we een kijkje bij Jade (37).

Naam: Jade (37)

Relatie: getrouwd met David (36)

Kinderen: Tobias en Olivier (8) en Ella en Joris (4)

Beroep Jade: journalist

Beroep David: hoofd communicatie

Geeft uit aan boodschappen: € 200 per week

Geeft uit aan uit eten gaan met het gezin: € 100 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: gnocchi uit de oven met tomaat en kaas en rucolasalade met rode biet, appel en walnoten
  • Dinsdag: frites, broccoli en vegan nuggets
  • Woensdag: bloemkoolwings met noedels en knabbelgroente
  • Donderdag: pasta pesto met rucola en pompoensoep
  • Vrijdag: rijst met suiker, knabbelgroente en spinazie-walnootsalade
  • Zaterdag: wraps met bonen en vega-gehaktballetjes en courgettesoep met vegan kipstukjes
  • Zondag: röstirondjes, sperziebonen, noten en oesterzwamsalade met zongedroogde tomaat

“Ik maak zelf pindakaas en mijn kinderen vinden het leuk daarbij te helpen. Als we de pinda’s in de keukenmachine hebben gegooid en er een beetje poedersuiker en zout bij hebben gedaan, kijken we met z’n allen wat er gebeurt. Eerst is het nog heel kruimelig en dan verschijnt vanaf onderin langzaam de pindakaas. ‘Het komt!’ roepen de kinderen enthousiast; ze vinden mij dan net Hans Klok. Ook in het weekend, als ik uitgebreid kook, mogen ze komen helpen. We bedenken samen wat we gaan maken en in de winkel gooien zij de spullen in de mand. Boodschappen doen is makkelijk, doordat ons gezin maar weinig dierlijke producten eet. Ik kan in de supermarkt driekwart van de schappen overslaan.”

2 maaltijden op tafel

“We hebben met 2 tweelingen een groot gezin en ook hebben we vaak  ‘aanwaaiers’ over de vloer: buren, vrienden, andere gezinnen en vriendjes van de kinderen. Er gaan bij ons dus flinke hoeveelheden boodschappen doorheen: per week wel 8 broden, 5 kilo aardappelen, 4 stronken broccoli, 2 bloemkolen, 16 stronken witlof en 2 pompoenen. Ik heb een grote koelkast met een enorm groentevak. De airfryer is mijn favoriete keuken­gadget, daarin bak ik frites voor iedereen. Mijn man kookt eigenlijk niet als ik thuis ben. Ik ben gek op koken, bovendien is het makkelijker als ik kook, want ik heb nogal wat wensen qua voedsel. Ik kan niet tegen lactose en probeer veganistisch en zonder koolhydraten te eten.

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Wij eten twee keer per week bij mijn ouders’

Onze kinderen en mijn man hebben de vulling van pasta, aardappels of brood wel nodig. Daarom komen er  ‘s avonds altijd 2 maaltijden op tafel. Dat moet ook nog eens snel gebeuren, want we werken allebei 4 dagen en de kinderen hebben trek als we ’s avonds thuiskomen. Als ik in de keuken sta, is het trouwens minder leuk om 4 kinderen om me heen te hebben. Mijn truc is om rauwkost op tafel te zetten: paprika, tomaat, komkommer en wortel. Dan hebben ze iets te knabbelen en krijgen ze alvast een portie groenten binnen.”

Vegan, maar wel sushi

“Voor de kinderen is er wel yoghurt, melk en kaas in huis. Laatst appte een andere moeder me of mijn zoontje chocolademelk mocht bij de lunch. Dat vind ik prima. Ik kan niet elke hap die ze eten controleren, wel leg ik ze uit waarom ik geen dierlijke producten eet. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan dierenleed, me inzetten voor een duurzame wereld en ik voel me heel fit bij deze manier van eten. Maar een diehard veganist ben ik niet. Tijdens een barbecue met vrienden ga ik niet roepen: ‘Dit is moord, we zijn op een crematie!’ Maar ík eet geen vlees meer. Wel moet ik toegeven dat ik een paar keer per jaar met een vriendin ergens sushi ga eten. Superlekker vind ik dat. Tja, het vlees is zwak.” 

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 15. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Eva Munnik | Beeld: iStock