Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap Slik Zeg: ‘Meer energie en minder vreetbuien: dat klonk me als muziek in de oren’

Hap Slik Zeg: ‘Meer energie en minder vreetbuien: dat klonk me als muziek in de oren’

Thuis & wonen
Hap Slik Zeg: ‘Meer energie en minder vreetbuien: dat klonk me als muziek in de oren’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Eva (33).

Naam: Eva (33)
Beroep: Hoofdcassière
Geeft uit aan boodschappen: € 275 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 60 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: kipdijfilet met wortels en zoete aardappel
  • Dinsdag: tomatensoep met twee speltboterhammen
  • Woensdag: bami met kip, bamigroenten, pindasaus en een gebakken eitje
  • Donderdag: forel met prei, tomaat, venkel en olijfolie (uit de oven)
  • Vrijdag: pannenkoeken met frambozen en gesmolten pure chocolade
  • Zaterdag: tonijnsalade met ei, sperziebonen, tomaat, ui en sla
  • Zondag: pizza margherita

Hap Slik Zeg

“Mijn hele dag draaide om eten. Als ik ’s avonds in bed lag, was ik al aan het bedenken waar ik de volgende ochtend mee zou ontbijten. Zat ik eenmaal aan mijn ontbijt, dan dwaalden mijn gedachten af naar de lunch. En je kunt vast wel raden wat er rond lunchtijd gebeurde. Op mijn werk was er altijd wel iemand die redvelvettaart trakteerde of bananenbrood had gebakken. Het is niet dat ik ineens ergens veel last van had of zo, maar ik voelde me op een gegeven moment gewoon niet fit meer.”

Intermittent fasting

“Een vriendin raadde me intermittent fasting (IT) aan. Het is een vorm van vasten waarbij je in een tijdsbestek van acht uur (of zes, als je echt hardcore bent, red.) al je calorieën eet. Volgens haar was mijn lichaam alsmaar bezig met verteren, omdat ik de hele dag door aan het snaaien was. Door te vasten zou het rust krijgen en zou mijn bloedsuikerspiegel minder schommelen. Meer energie en minder vreetbuien: dat klonk me als muziek in de oren.”

Brandstof

“Voorheen begon ik om zeven uur ’s ochtends met eten. Ik ben mijn ontbijt steeds met een uur gaan uitstellen. Nu eet ik om tien uur mijn eerste maaltijd, vaak pas nadat ik naar mijn werk ben gefietst. Of nadat ik een home workout heb gedaan op dagen dat ik thuis werk. Best logisch eigenlijk, want waarom zou ik ’s ochtends al moeten tanken als er nog geen brandstof nodig is? Vier uur later lunch ik. En Nederland eet nog altijd om zes uur ’s avonds, ook ik. Als ik in de avond train, drink ik na afloop nog iets licht verteerbaars, zoals een eiwitshake – meer niet.”

‘Ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen dat ik het ooit anders deed’

“Het vergt enige wilskracht om Obese te kijken zónder een zak M&M’s op schoot, maar het went. Ik voel me veel energieker. Ik slaap beter, heb minder honger en maak gezondere keuzes. Bij sociale gelegenheden kan het lastig zijn me aan m’n ‘window’ – de tijd waarin je eet – te houden, dus met verjaardagen maak ik soms een uitzondering. Maar ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen dat ik het ooit anders deed.”

Vetreserves

“Een bijkomend voordeel waar ik niet eens op had ingezet, is dat ik door IT ben afgevallen. Ik ben in tijden niet zo strak geweest. Maar ik had al weinig vetreserves, dus vier kilo is wat overdreven. Mijn missie voor de komende maand is om de helft er weer aan te eten. Natuurlijk wil ik dat op een gezonde manier doen, maar ik geef mijn doel aankomend weekend alvast een vliegende start. Mijn schoonmoeder viert haar verjaardag en is altijd dol geweest op mijn brownies.”

Lees ook 
Hap Slik Zeg: ‘Er moet nog ongeveer tien kilo af voordat ik op mijn oude gewicht zit’

Afvaldoelen

“Ik weet niet of het een geheim te noemen is – de maker van een gemiddeld pak in de supermarkt is er duidelijk niet van op de hoogte – maar ik gebruik altijd bruine basterdsuiker en pure chocolade. Op de bovenkant smeer ik glazuur, met daarop een laag Schuddebuikjes. Afhankelijk van de afvaldoelen van de rest van de visite heb ik misschien niet eens een maand nodig voor die twee kilo.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 1-2021. Deze editie ligt t/m 12 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee