Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap Slik Zeg: ‘Als ik kook, kan ik soms niet geloven dat ik er nog voor betaald krijg ook’

Hap Slik Zeg: ‘Als ik kook, kan ik soms niet geloven dat ik er nog voor betaald krijg ook’

Thuis & wonen
Hap Slik Zeg: ‘Als ik kook, kan ik soms niet geloven dat ik er nog voor betaald krijg ook’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Christianne (36).

Naam: Christianne (36)
Beroep: Kok
Geeft uit aan boodschappen: € 325 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 30 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Gehaktballen met spek en kaas in portjus, plus broccoli en snijbonen met een citroen-knoflooksausje
  • Dinsdag: Met Boursin gevulde kipfilet in parmaham, plus courgette, zoete puntpaprika, peultjes, aardappelgratin en een rodewijnsaus
  • Woensdag: Forel met knoflook en citroen, plus wokgroenten en gevulde paprika met gehakt, spek, kaas en broodkruimels
  • Donderdag: Zalm met geraspte kaas uit de oven, plus roerbakgroenten en een gepofte aardappel met crème fraîche
  • Vrijdag: Biefstuk in cognacsaus met stokbrood
  • Zaterdag: Gamba’s, plus zoeteaardappelpatat met cayennepeper
  • Zondag: Een Big Tasty en een Big Mac

Hap Slik Zeg

“Ik weet dat het suf klinkt, maar het is wel waar: ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Het was niet dat ik als kind al avond na avond in de keuken stond, maar ik heb het altijd heerlijk gevonden om naar kookprogramma’s als 24Kitchen te kijken. Nog steeds kan ik me daar hele zondagen mee vermaken. Ik heb de Belgische zender Njam! in mijn tv-abonnement.”

‘Ik heb het altijd al heerlijk gevonden om naar kookprogramma’s als 24Kitchen te kijken’

“Daarop wordt ook Meesterlijke Klassiekers uitgezonden, een kookprogramma van Peter Goossens. Die man kan koken, joh. Hij tovert klassieke gerechten om in sterrenmaaltijden. Ik heb al veel van zijn recepten geprobeerd. En ’t is echt waar: alsof er een engeltje over je tong piest. Confit de canard, een Frans gerecht met eend, is mijn favoriet. Met Valentijnsdag maakte ik het voor mijn vriendin. Daar heb ik absoluut punten mee gescoord.”

De fik erin

“Koken voelt voor mij niet als werken. Mijn beste vriend werkt in hetzelfde hotel als ik. Als ik ’s avonds tijdens het koken samen met hem sta mee te zingen met My humps van The Black Eyed Peas, kan ik soms niet geloven dat ik er nog voor betaald krijg ook. Eén keer liet ik me zo meeslepen – we blèrden uit volle borst mee – dat ik vergat om de afzuigkap uit te zetten terwijl ik crêpes aan het flamberen was. Het systeem zoog het vlammetje waarmee ik de sinaasappellikeur had aangestoken op. Toen waren niet alleen de pannenkoeken, maar was ook de kap geflambeerd. Daar heb ik iets minder punten mee gescoord. ”

Flamberen

“Gelukkig gaat het flamberen ook vaak goed. Zo vaak en zo goed zelfs, dat vrienden en familie me tijdens feestdagen of andere speciale gelegenheden met regelmaat voor hun karretje proberen te spannen. Deze week flambeerde ik nog een sausje van cognac, knoflook en slagroom bij mijn biefstuk. Ik wil niet opscheppen, maar ik heb er mijn vingers bijna bij opgegeten.”

Lees ook 
Hap Slik Zeg: ‘Ik besloot cold turkey een maand lang te stoppen met suiker eten’

Vissoep

“Ik ben gek op garnalen en haal op de markt vaak gamba’s. Van de kopjes maak ik soep. Van de kopjes, ja. Het klinkt niet lekker, maar wat mensen zich vaak niet realiseren is dat kippenbouillon ook van kippenbotten wordt gemaakt. Eerst bak ik de kopjes aan in een pan, daarna prak ik ze fijn met een stamppotstamper. Ik blus alles af met witte wijn, laat het een halfuur pruttelen, zeef het goedje door een theedoek en voeg er wat room aan toe. Probeer maar, dan krijg je een heerlijke soep. De lijfjes rijg ik aan spiesjes en gril ik met een beetje knoflook, citroensap en zout. Mijn specialiteit is een door mezelf verzonnen creatie: kip met rodewijnsaus. Kipfilet droogt snel uit in de pan. Mijn tip: voeg er roomkaas aan toe, dan blijft het mals. Het is al veertien jaar een succes.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 46-2020. Deze editie ligt t/m 17 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst, beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee