Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap slik zeg: ‘We maken van leftovers de meest smaakvolle gerechten’

Hap slik zeg: ‘We maken van leftovers de meest smaakvolle gerechten’

Thuis & wonen
Hap slik zeg: ‘We maken van leftovers de meest smaakvolle gerechten’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Dit keer nemen we een kijkje bij Janou (40).

Naam: Janou (40)

Partner: getrouwd met Gertjan (44)

Kinderen: Janou heeft een dochter, Philien (14)

Beroep Janou: marketingmanager en eigenaar parfumwinkel

Beroep Gertjan: global marketing-lead in de farmaceutische industrie en eigenaar parfumwinkel

Geeft uit aan boodschappen: € 150 euro per week, exclusief wijn, inclusief veel eters over de vloer

Geeft uit aan uit eten gaan: € 300 per maand

Weekmenu

  • Maandag: ratatouille met couscous en venkel-saucijsjes
  • Dinsdag: Parmezaanse kippensoep (dat is venkel kippendijsoep waarbij je een Parmezaansekaas-korst meekookt) met majoraancroutons van desembrood en burrata
  • Woensdag: spruitjesstamppot met gehaktballen en sambal
  • Donderdag: paddenstoelenrisotto
  • Vrijdag: balletjes van risotto-leftovers, tarte tatin van tomaat en daarnaast Italiaanse ham en worst, een brood met olie en smeersels
  • Zaterdag: pappardelle met ragù
  • Zondag: langzaam gegaard rundvlees in bier uit de oven met aardappelpuree en parmezaanse kaas

“Mijn vader is een gepensioneerde slager. Na school speelde ik vaak met vriendinnetjes boven de winkel. Misschien dat ik daarom kleine zelfstandigen steun. Ik ga naar de slager en de bloemist en op de markt naar de groentekraam, de poelier en de notenbar. Brood haal ik elke ochtend voor mijn werk vers bij de bakker. Ondanks mijn 2 banen en 6-daagse werkweek, maak ik tijd om al die winkels af te gaan. Dingen mogen best moeite kosten, vind ik, daar wordt het alleen maar leuker van. Als slagersdochter houd ik van goed vlees, maar vanwege het milieu eet ik het maximaal 4 dagen per week. Mijn poelier op de markt heeft folders liggen waarin je precies kunt lezen waar zijn kip vandaan komt, eerlijk vlees dus. Veel kleine veehouders houden van hun dieren. Net zoals mijn opa vroeger, hij was schapenboer. Als een lammetje verstoten werd, bracht mijn oma het met de fles groot. Het belang van de dieren stond voorop.”

Verzot op Italiaans

“Mijn andere opa woog al zijn eten af, mijn oma en hij aten elke avond precies 2 ons groenten en ieder 1,5 aardappel. Ook ik gooi nooit iets weg. We maken van leftovers de meest smaakvolle gerechten. Gisteren had ik bijvoorbeeld rijst over van het avondeten. Die heb ik samen met melk, vanille en een beetje ingekookte suiker gemengd tot een heerlijk toetje: rijstepap. Als we gegrilde kip uit de oven eten, gebruik ik de botten om bouillon te maken. Koken is echt ontspanning na mijn werk, ik word zen van roeren in potten en pannen. Mijn man en ik maken elke week iets wat we nog niet kennen. We zijn vooral verzot op Italiaans eten en hun slowfood-cultuur. Ze nemen daar de tijd om te koken en te eten. Zelf maak ik graag stoofgerechten, dan staat er 3 uur iets op een sudderplaatje te pruttelen en krijg je rijke, intense en volle smaken.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Tijdens een barbecue met vrienden ga ik niet roepen dat het moord is’

Geheime pizzeria

“Voor ijs kun je me ‘s nachts wakker maken. In Rome heb ik een favoriete ijswinkel achter de Via del Corso. Ze zijn daar niet superklantvriendelijk, ze kwakken je slagroom er gewoon op, maar toch staan er altijd 100 mensen in de rij. Wij wachten gerust 20 minuten, want het is het waard vanwege hun heerlijke hazelnoot-, kokosnoot-, pistache- en gekarameliseerde kastanje-ijsjes. Een ander favoriet adres in Rome is een pizzeria waarvan ik de naam geheim houd, anders wordt het er nog drukker. Normaal moet je nooit ergens eten waar ze foto’s van de gerechten op plastic menukaarten hebben afgedrukt, maar dit is een uitzondering. Je wacht minstens 3 kwartier op een tafeltje, maar dan eet je ook een waanzinnige houtovenpizza. En we zijn met z’n drieën maar € 28 kwijt.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 16. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Eva Munnik | Beeld: iStock