Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap Slik Zeg: ‘Flappie, dat nummer van Youp van ’t Hek, is voor mij heel herkenbaar’

Hap Slik Zeg: ‘Flappie, dat nummer van Youp van ’t Hek, is voor mij heel herkenbaar’

Thuis & wonen
Hap Slik Zeg: ‘Flappie, dat nummer van Youp van ’t Hek, is voor mij heel herkenbaar’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Margje (68).

Naam: Margje (68), gastvrouw in de horeca
Woont samen met: Fred (61), brugwachter
Geeft uit aan boodschappen: € 500 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 200 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Hutspot met stoofvlees, aardappels, wortels en ui
  • Dinsdag: Spaghetti met rundergehakt, tomatenblokjes, Italiaanse wokgroenten en ui
  • Woensdag: Andijviestamppot met een uiengehaktbal
  • Donderdag: Hamburger met boontjes en gebakken aardappels
  • Vrijdag: Hachee van rundvlees, gebakken uien en rijst
  • Zaterdag: Broodje kroket
  • Zondag: Kapsalon

Hap Slik Zeg

“De afgelopen dagen waren wat chaotisch. Deze week aten we veel vlees en ook tamelijk ongezond. Over het algemeen leven we wel bewuster, want ik ben voeding de laatste jaren steeds meer als medicijn gaan zien. Als ik zorg dat ik binnenkrijg wat ik binnen hoor te krijgen – veel groenten, weinig suikers – voel ik me stukken fitter. Dat wil niet zeggen dat ik altijd heel strikt ben. Ongeveer één keer in de twee weken ga ik door een dalletje, vaak als ik een baaldag heb. Grenzeloos snoepen noem ik wat er dan gebeurt. Daim-chocolaatjes, KitKats, Lions, stroopwafels, kruidnoten: er komt van alles voorbij, als het maar zoet is. Het allerlekkerst vind ik Baileys-ijs. Dat verkoopt alleen de Lidl. Als dat in huis is, pakken Fred en ik allebei een eigen lepel en verdelen we van tevoren de buit. Ja, hij eet gewoon mee. Graag zelfs, anders neem ik het merendeel voor mijn rekening. Bij dat ijs zit er geen rem op.”

Koken voor grote groep

“Als kind at ik heel anders dan nu. Mijn ouders maakten meestal makkelijke eenpansgerechten, want ik kom uit een gezin van twaalf. Ik vind het alleen leuk om in de keuken te staan als ik voor een grote groep mensen kook. Voorheen hadden we regelmatig eters. Dan schoven familie en vrienden aan en dan pakte ik echt uit met allerlei kleine hapjes. Boontjes omwikkeld met spek, biefstuk in champignonroomsaus, witlof met ham en kaas, gevulde eieren, zalmsalade… Dat soort dingen.”

Flappie

“Een gerecht dat ik me van vroeger kan herinneren, en nog steeds vaak maak, is bruinebonensoep met rundvlees en soepgroenten. Laat je niet afschrikken door de naam, want het is zo lekker. Twee dingen die ik nooit meer heb gegeten nadat ik het huis uit ging, zijn schapensoep en gebakken konijn. Flappie, dat nummer van Youp van ’t Hek, is voor mijn broers en zussen en mij heel herkenbaar.”

Handigheidjes

“Ik heb mijn hele leven in de horeca gewerkt, van hulp in de huishouding en serveerster tot gastvrouw. In al die jaren heb ik veel handigheidjes opgepikt. Ik gebruik nog steeds een afgestreken soeplepel als maatstaf voor gehaktballen en een ijslepel als ik meerdere kleintjes maak. De truc voor extra kruimige aardappelen is om ze in water zonder zout op te zetten, alles af te gieten zodra het kookt en het vervolgens in gezouten water opnieuw aan de kook te brengen. Wil je voorkomen dat penne aan elkaar plakt, dan gooi je een scheutje olijfolie in het water.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Als ik kook, kan ik soms niet geloven dat ik er nog voor betaald krijg ook’

Petroleumstelletje

“Tegenwoordig doet iedereen suddervlees in de slowcooker, maar wij gebruiken thuis nog een petroleumstelletje van vroeger. Dan bakt Fred het eerst in de pan en laat hij het daarna in een mengsel van roomboter en water in de schuur verder garen. Het verschil in smaak is groot, omdat de kruiden – kruidnagel, laurierblad, peperkorrels en foelie – op deze manier beter in het vlees trekken. Die gooien we er altijd in een afgebonden pantykousje bij. Een schoon exemplaar hè, dat spreekt voor zich.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 47-2020. Deze editie ligt t/m 24 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee