Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hap slik zeg: ‘Dankzij clean eating ben ik in totaal 55 kilo afgevallen’

Hap slik zeg: ‘Dankzij clean eating ben ik in totaal 55 kilo afgevallen’

Thuis & wonen
Hap slik zeg: ‘Dankzij clean eating ben ik in totaal 55 kilo afgevallen’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Dit keer nemen we een kijkje bij Dieuwke (43).

Naam: Dieuwke (43) 

Partner: getrouwd met Johan (49)

Kinderen: Lieuwe (10), Loef (8) en Leijn (5)

Beroep Dieuwke: talentmanager en auteur V-lifestyle belevingsboek

Beroep Johan: theatermaker

Geeft uit aan boodschappen: € 200 per week

Geeft uit aan uit eten gaan en bestellen: € 250 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: nasi van broccolirijst met kippendijen
  • Dinsdag: lasagne van aubergine­bladen met mager gehakt
  • Woensdag stamppot van boerenkool met zoete aardappelen
  • Donderdag stoofpotje met zoete aardappel en stoofvlees
  • Vrijdag zalm uit de oven met courgetti
  • Zaterdag zoete-aardappelfrieten met een salade van mozzarella en tomaat
  • Zondag mosselen met spelt-stokbrood

“Johan kookt meestal, hij is meer thuis dan ik. We houden erg van stoofgerechten en ovenschotels. Doordeweeks eten de kinderen al rond 5 uur en gaan Johan en ik tegen half 7 aan tafel, als ik uit mijn werk kom. Onze zoons scharrelen dan om ons heen terwijl wij eten. De laatste jaren heb ik een heel ander eetpatroon, dat was nodig na 3 zwangerschappen ­in 4,5 jaar. Een van de kinderen werd ook nog geboren met een spoedkeizersnede: daarna val je niet automatisch af omdat je lichaam niet in de gaten heeft dat je bevallen bent. Op een gegeven moment keek ik naar een foto van mezelf waarop ik aan een picknicktafel zat. Ik schrok me rot. Wie was die vrouw? Hoe kon dit? Ik had niet in de gaten gehad dat ik zo veel was aangekomen. Het was aanpoten met 3 kleine kinderen – van wie er 2 slecht sliepen – en een fulltime baan. Ik had jaren in de overlevingsstand gestaan.”

-55 kilo

“Mijn nichtje vertelde me over clean eating, dat is overgewaaid uit Amerika. Het houdt in dat je kookt zonder pakjes en zakjes, heel puur. Je eet veel fruit en groente en gaat voor trage koolhydraten in plaats van snelle. In plaats van minder moest ik juist vaker gaan eten. Als je te weinig eetmomenten hebt, houdt je lijf namelijk zo veel mogelijk vast. Het was even puzzelen, want deze levensstijl is nog niet zo populair in Nederland, maar online was er genoeg te vinden. Ik ging speltbrood eten in plaats van gewoon brood, stapte over op puur beleg als geitenkaas of avocado en nam als ontbijt havermout of Griekse yoghurt. Tussendoor at ik nootjes of wortels en ‘s avonds bulgur of zoete aardappels in plaats van rijst of gewone aardappels. Het eerste jaar viel ik 40 kilo af, het tweede jaar 12 en het derde jaar nog eens 3. In totaal ben ik nu 55 kilo lichter. Om clean eating voor iedereen makkelijk te maken, heb ik er een boek over geschreven.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘We maken van leftovers de meest smaakvolle gerechten’

Elke dag cola light

“Johan heeft nooit gezegd dat hij me te dik vond, en voor hem was ik niet minder mooi toen ik zo zwaar was. Maar hij doet graag mee aan mijn nieuwe levensstijl. Hij is er nu ook aan gewend om gezond te eten en voelt zich er veel beter door. Ondanks onze nieuwe eetgewoontes mogen onze kinderen gewoon snoepen, ik vind het onzin om ze dat te verbieden. Ik heb zelf nog heel lang in het weekend een zakje zwart-witjes leeggegeten, maar daar ben ik nu ook mee gestopt. Wel neem ik nog elke dag een blikje cola light. Dat is niet gezond, maar ik krijg er energie van zoals anderen dat met koffie hebben. En als vriendinnen langskomen, neem ik een wijntje. Dat heb ik gemist door al die jaren zwanger zijn en borstvoeding geven, dus dat gun ik mezelf.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 17. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Eva Munnik | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee