Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Handig | 5x eieren bereiden

Handig | 5x eieren bereiden

Thuis & wonen
Handig | 5x eieren bereiden

Tijdens het paasontbijt of de brunch mag een ei natuurlijk niet ontbreken. Je kunt natuurlijk voor een vertrouwd gekookt eitje kiezen, maar er zijn ook andere manieren om een ei te bereiden. We hebben 5 verschillende manieren om je eieren te bereiden op een rijtje gezet. Zo geniet ieder van zijn eitje tijdens het paasontbijt.

 

1. Zoete schuimomelet

Voor een schuimomelet klop je eerst het eiwit luchtig met een beetje suiker. Het eigeel klop je apart los. Verhit een beetje boter in een pan, meng je eiwit en eigeel losjes door elkaar en giet het voorzichtig in de pan. Hou het vuur eventjes hoog om de onderkant te laten stollen, en zet het vuur dan laag met een deksel op de pan. De omelet is klaar als de bovenkant gestold is. Kinderen zijn hier dol op!

2. Gepocheerd ei

Voor het pocheren is het belangrijk dat je eitje supervers is. Dan stolt het namelijk het beste. Ook een beetje azijn en zout toevoegen aan het water helpt om het stollen te versnellen. Breek het ei in een klein schaaltje. Roer met een pollepel door een pan met heet water (net tegen de kook) tot er een draaikolkje ontstaat. Giet in één beweging het eitje in de draaikolk. Het lekkerst is een gepocheerd ei als het eiwit goed gestold is en het geel nog heerlijk zacht. Heerlijk op toast met groene asperges en gerookte zalm!

3. Oeufs en cocottes

In Frankrijk kennen ze een leuke variant op het gepocheerde ei: ze stoppen het in een beboterd potje en koken het daarna 10 minuten au bain marie. Heerlijk om onderin het potje een lekker extra ingrediënt toe te voegen, zoals bijvoorbeeld stukjes asperge of een plakje verse beenham.

4. Koken

Het perfect gekookte paasei maak je door de eieren op te zetten met een ruime hoeveelheid koud water, zodat ze langzaam stollen en niet tegen elkaar aan gaan stoten. En dan de grote vraag… Hoe lang kook je een ei?

– 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei
– 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei
– 8 minuten voor een hardgekookt ei

Er zijn tegenwoordig ook allerlei handige eierwekker-apps voor je smartphone. Laat de eieren “schrikken” door ze na het koken met koud water af te spoelen. Dan pellen ze makkelijker. Ook stopt zo het stollen, anders gaat het kookproces nog een paar minuten door.

5. Roerei

Breek de eieren en klop ze in een schaal los. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe. Verhit in een koekenpan een klontje boter op halfhoog vuur. Laat de boter een paar tellen smelten en giet de eieren in de pan. Een roerei heet niet voor niets een roerei: roeren dus! Bij voorkeur met een houten lepel. Blijf roeren totdat alle stukjes gaar zijn. Serveer het roerei in eierdoppen, zoals boven op de foto!

 

Bron: Margriet.nl

Shoppen is altijd een goed idee