Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oppassen geblazen: waarom je desinfecterende handgel nóóit in de auto moet laten liggen

Oppassen geblazen: waarom je desinfecterende handgel nóóit in de auto moet laten liggen

Thuis & wonen
Oppassen geblazen: waarom je desinfecterende handgel nóóit in de auto moet laten liggen

Sinds het opduiken van het coronavirus vliegen de flesjes handgel als warme broodjes over de toonbank. We hebben het zelfs lang moeten doen met lege schappen, maar gelukkig zien die er langzaam maar zeker weer als vanouds uit. Heb jij ook altijd een flaconnetje bij je, zodat je op ieder moment je handen kunt ontsmetten? Daar is natuurlijk niets mis mee. Zolang je het product niét in de auto laat liggen, tenminste.

Handgel

Als je buiten de deur bent en niet continu in de gelegenheid bent om je handen te wassen, is een flesje desinfecterende handgel dé oplossing. Je stopt het product immers gemakkelijk in je tas en kunt ‘m tevoorschijn toveren wanneer dat nodig is. Heb je ‘m in de auto gebruikt, zorg er dan voor dat je niet vergeet om de flacon weer in je tas te doen. Zeker niet op warmere dagen, want dan kan dat onschuldige flesje ineens heel gevaarlijk worden.

Licht ontvlambaar

Om jouw handen te ontsmetten zit er een dosis alcohol in de meeste desinfecterende handgels. Dit maakt het product licht ontvlambaar, wat betekent dat het brand kan veroorzaken door reflectie van glas. De brandweer waarschuwt dan ook om je handgel niet in de auto te laten slingeren. Neem ‘m of weer mee als je uit het voertuig stapt, óf berg de flacon op in het dashboardkastje.

Brand

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is al eens misgegaan. “De Belgische brandweer waarschuwde er onlangs voor toen brand ontstond in een garagebox in Dendermonde waar ook handgel lag opgeslagen”, schrijft Ferry Hastman van Brandweetjes.nl. “Omdat er alcohol in zit is het brandbaar, daar moet je altijd rekening mee houden.”

Vergrootglas

Het kan volgens de brandweerman de verkeerd aflopen wanneer er meerdere dingen aan de hand zijn. Zo moet de gel behoorlijk op temperatuur zijn, de flacon een beetje lekken en de zon door het raam erop schijnen. “Soms ontstaat er ook brand in auto’s door waterflesjes die als vergrootglas gaan werken. En handgel is gewoon brandbaar.”

Lees ook
Beau-kijkers diep geraakt door Anna (19) over moeder met corona: ‘Ze is van top tot teen verlamd’

Nóg meer gevaar

Er schuilt volgens Hastman nog meer gevaar in desinfecterende handgel. “Als je net je handen hebt schoongemaakt met handgel moet je geen sigaret aansteken, dan kan de alcohol ontvlammen en kun je brandwonden oplopen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee