Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Sneller dan je denkt? Zó vaak kun je je handdoek gebruiken tot-ie weer in de was moet

Sneller dan je denkt? Zó vaak kun je je handdoek gebruiken tot-ie weer in de was moet

Sneller dan je denkt? Zó vaak kun je je handdoek gebruiken tot-ie weer in de was moet

De één gooit z’n handdoek na één keer afdrogen weer in de was, terwijl de ander ‘m meerdere douchebeurten gebruikt. Maar hoe vaak ‘moet’ je ‘m eigenlijk wassen? Volgens een microbioloog hoef je echt niet iedere dag een nieuwe uit de kast te pakken, op één voorwaarde.

Zó vaak moet je je handdoek wassen

Moet je handdoek na iedere afdroogbeurt meteen in de was? Je zou zeggen van niet, want je komt immers schoon onder de douche vandaan. Dat is ook zo, en dus hoef je je handdoek níet linea recta in de wasmand te gooien. Maar hoe vaak kun je ‘m dan gebruiken? “Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig laat drogen, kun je ‘m maximaal drie keer gebruiken”, legt Philip Tierno, microbioloog van New York University School of Medicine, uit aan Business Insider.

Bacteriën

Volgens de microbioloog is een handdoek dé ideale broedplaats voor bacteriën. Dat heeft alles te maken met de warmte, vochtigheid en neutrale pH-waarde ervan. Daarnaast blijven er celresten van je huid in de handdoek zitten nadat je je ermee hebt afgedroogd. Die zorgen er in combinatie met luchtdeeltjes voor dat bacteriën zich kunnen voeden. Wil je je handdoek meerdere malen kunnen gebruiken, is het dus wél van belang om ‘m goed te laten drogen. Zo kunnen er minder bacteriën overleven.

Teken dat-ie in de was moet

Of die bacteriën in je handdoek ook echt gevaarlijk zijn? Dat is volgens de deskundige lastig te zeggen. De meeste microben in het huishouden zijn dat namelijk niet. Maar: “Wees voorzichtig”, geeft Tierno toch mee. “Het helpt al een hoop als je weet dat je een handdoek beter niet te vaak kunt gebruiken. En als-ie stinkt, zit-ie vol bacteriën. Dat is een teken dat je de handdoek moet wassen.”

Niet delen

Nog een tip: deel je handdoek liever niet met iemand anders. Als je dat wél doet, kan je lichaam namelijk in contact komen met organismen die het niet gewend is. Hierdoor kunnen infecties op de loer liggen.

Lees ook
Ook (weer) thuis aan het werk? Dít is het beste tijdstip om onder de douche te springen

Wat vinden jullie?

Onlangs plaatste Flair een stelling op sociale media over het aantal keer gebruiken van je handdoek, waarover de meningen duidelijk verdeeld waren. “Zijn er mensen die iedere keer een nieuwe handdoek gebruiken dan?”, vroeg een lezeres zich af, terwijl een ander juist aangaf wél maar één douchebeurt met een handdoek te doen. Hoe denk jij hierover? Praat mee op Facebook of Instagram!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Bron: Women’s Health | Beeld: Getty Images, Instagram