Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De gootsteen ontstoppen is zo gepiept!

De gootsteen ontstoppen is zo gepiept!

De gootsteen ontstoppen is zo gepiept!

Het water loop niet lekker weg en, hè bah… het stinkt ook. Tijd om de gootsteen te ontstoppen! Je kunt natuurlijk de hulp van je vriend of buurman inschakelen, maar je kunt het ook heus zelf. Sterker nog, het is zo gepiept. 

Gootsteen ontstoppen

Voor het ontstoppen van de gootsteen kun je chemische middelen gebruiken, maar dat is niet nodig. Maak gebruik van een ouderwetse plopper!

Aan de slag

  • Plaats de rubberen voet van de plopper over het putje in de gootsteen. Bedek met een theedoek de opening in de wand van de gootsteen (waar het water kan weglopen als de gootsteen gevuld is) zodat je niet kletsnat wordt.
  • Maak een paar stevige plombewegingen om te proberen de afvoer weer vrij te krijgen. Lukt het niet op deze manier? Dan moet je gaan sleutelen in het kastje onder de gootsteen.
  • Zet een emmer in het kastje, onder de gootsteen, en draai de sifon los. Vervolgens verwijder je de zwanenhals (zo noemt men de buis) en komt er een plas water vrij. Vandaar de emmer. Nu kun je in het losse onderdeel – de zwanenhals – kijken. Is deze niet verstopt? Dan zit de verstopping verderop in de leiding.
  • Nu is het tijd de ontstoppingsveer te gebruiken. Deze kun je halen bij een Gamma of via Bol.com. Het uiteinde van de ontstoppingsveer, met het bolletje eraan, gaat in de afvoerbuis. Soms kom je een bocht tegen waar de veer doorheen moet. Beweeg een paar keer op en neer, zodat de veer er gemakkelijk doorheen gaat en je hem weer verder kunt schuiven. Heb je de veer helemaal doorgedrukt? Dan kun je hem weer terug omhoog halen. Als het goed is heb je op deze manier de verstopping verholpen!
  • Zet de afvoer weer terug in elkaar. Nu kun je controleren of-ie weer werkt. Loop het water netjes door? Gefeliciteerd, je hebt zojuist de verstopte gootsteen gefixt!

Gootsteen stinkt

Ruikt de gootsteen nog steeds een beetje vies? Dan is het goed om de zwanenhals en alle andere losse onderdelen van binnen goed schoon te maken. Schraap met een klein mesje de binnenkant schoon en spoel deze goed om. Tot slot kun je nog wat koffieprut door de grootsteen laten lopen. Dit helpt ook tegen vieze luchtjes. Succes!

 

Lees ook: De wasmachine stinkt, help!