Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vertellen hoeveel iets heeft gekost: déze 7 gewoontes zijn blijkbaar typisch Nederlands

Vertellen hoeveel iets heeft gekost: déze 7 gewoontes zijn blijkbaar typisch Nederlands

Vertellen hoeveel iets heeft gekost: déze 7 gewoontes zijn blijkbaar typisch Nederlands

Als je in ons prachtige kikkerlandje bent opgegroeid, zul jij deze gewoontes misschien wel helemaal niet kenmerken als ‘typisch Nederlands’. Maar toch zijn er veel dingen die wij Nederlanders anders doen dan de rest van de wereld. 

Beschuit met muisjes

Wij Nederlanders weten niet beter. Na de geboorte van een baby kopen we allemaal een aantal pakken De Ruijter Muisjes voor de kraamvisite. En dit heeft alles te maken met de geboorte van prinses Beatrix. Bij De Ruijter hebben ze toen namelijk overuren gedraaid om zoveel mogelijk oranje muisjes te maken. En de koningshuizen inspireren ons dus blijkbaar. Want niet veel later werd het namelijk een traditie door het hele land. Eerst waren de muisjes wit met roze en later in de jaren ’90 kwamen er ook wit met blauwe muisjes in het assortiment.

Vertellen hoeveel iets heeft gekost

Je herkent je zelf hier vast wel in. Iemand geeft een compliment over die mooie, nieuwe trui die je aan hebt. Dan ben je vaak toch geneigd om even te vertellen wat hij heeft gekost of dat hij misschien zelfs wel in de uitverkoop was. Waarop je dan vaak het antwoord krijgt: ‘Ah, oké!’. Want eigenlijk had niemand aan je gevraagd hoe duur je trui was. Maar dit blijkt dus ook iets typisch Nederlands te zijn. In andere landen zeggen ze na een compliment vaak gewoon thank you, merci of gracias.

Volkslied op papier

Nog zo iets typisch Nederlands. Op Koningsdag of tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd willen we natuurlijk allemaal mee kunnen zingen met het Wilhelmus. Maar veel Nederlanders kennen de tekst van dit lied eigenlijk helemaal niet uit ons hoofd. Daarom hebben we vaak een papiertje nodig met de tekst, zodat we niet na twee zinnen met ons mond vol tanden staan. En in andere landen zullen ze zeggen dat we ons moeten schamen, want wie kent de tekst van hun eigen volkslied nou niet? Wij Nederlanders dus.

Verjaardagen vieren

Waarom weten we niet, maar in Nederland vieren we verjaardagen altijd in een kring. Alle stoelen zijn verzameld en worden altijd klaargezet in een stoelendans-setting. En voor mensen die niet in Nederland wonen is het heel verwarrend waarom wij alle verjaardagen nou vieren in een kring. En eigenlijk weten we dat zelf ook niet. We doen het gewoon zo.

Gefeliciteerd!

Een andere gewoonte die typisch Nederlands is, is de manier waarop we feliciteren. Als je eenmaal bent gearriveerd op de kringverjaardag kom je niet zomaar weg met een simpele ‘Gefeliciteerd iedereen!’. Nee, zo werkt het helaas niet. Je hoort iedereen namelijk netjes de hand te schudden en het liefst ook nog drie zoenen te geven, waarbij je tussen elke zoen ‘Ge – felici – teerd’ probeert te zeggen. Alleen nu door corona hoeft dat gelukkig niet meer. Toch nog geluk bij een ongeluk.

Lees ook
Gewoontes die iedereen heeft waardoor je dus niet lekker in slaap valt

Bellen

Dit kan natuurlijk per regio wel wat verschillen, maar over het algemeen moet je iemand wel heel goed kennen als je zomaar ongevraagd voor de deur staat. Vaak bellen we namelijk eerst eventjes om te horen of het wel uitkomt. Want stel je voor dat je aanbelt en iemand is niet thuis. In Nederland is dit gewoon een ongeschreven regel.

Hollandse pot

En eentje die we natuurlijk niet kunnen overslaan is de Hollandse pot. En die eten we het liefst zonder onaangekondigde gasten. Maar gelukkig gaan wij Nederlanders er ook niet zomaar vanuit dat we kunnen blijven eten. En nog zo een gewoonte die typisch Nederlands is, is dat we niet later dan zes uur eten. Dus kwam je ‘s middags een kopje koffie doen? Dan wordt er meestal rond een uur of vijf op de klok gekeken als subtiele hint dat je moet vertrekken, want de aardappels moeten nog geschild worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages