Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > NPO Zapp komt met ‘bijzonder’ nieuw programma: kinderen ondervragen blote volwassenen

NPO Zapp komt met ‘bijzonder’ nieuw programma: kinderen ondervragen blote volwassenen

NPO Zapp komt met ‘bijzonder’ nieuw programma: kinderen ondervragen blote volwassenen

Om kinderen te laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de ‘perfecte’ lijven die ze in films en op sociale media zien, komt NPO Zapp met het opmerkelijke nieuwe programma ‘Gewoon. Bloot.’. Hierin vragen kinderen vijf doodgewone – en bovenal poedelnaakte – mensen letterlijk het hemd van het lijf.

Da’s toch blootgewoon?

Onder leiding van presentator Edson da Graça gaan kinderen uit groep 7 en 8 in gesprek met de gasten over hun lichaam. Iedere aflevering staat een ander onderwerp centraal, zoals de billen, borsten, piemel en vagina. “Lichaamsdelen die veranderen en een belangrijke rol spelen bij kinderen aan het begin van hun puberteit”, schrijft Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, dat meewerkte aan het programma.

Schaamte en onvrede

Onderzoek toont aan dat vrouwen alleen al zelfvertrouwen verliezen door door een tijdschrift te bladeren en tieners die veel gebruik maken van sociale media zijn minder tevreden met hun uiterlijk dan wie meer tijd offline doorbrengt. Uit een peiling van het Jeugdjournaal in 2017 onder ruim 10.000 kinderen bleek dat maar liefst 73 procent zich niet fijn voelde bij douchen in de sportschool omdat ze zich schamen voor hun blote lichaam.

Lees ook
Weight Watchers’ Miljuschka reageert op kritiek op #eerlijkefoto-docu: ‘Ik snap dat dit tegenstrijdig voelt’

De naakte waarheid

Door te leren dat lichaamsdelen er in alle soorten en maten zijn, zouden de kinderen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld moeten krijgen. Rutgers: “Nieuwsgierig en onbevangen, zoals alleen kinderen dat kunnen, bekijken en bevragen ze de gasten en ontdekken zo de naakte waarheid. Zonder filters. En wat blijkt? Groot, klein, dik, dun… Iedereen is anders. Maar we zijn allemaal toch vooral heel gewoon.

Gewoon. Bloot. is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet en bestaat uit acht afleveringen van vijftien minuten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: NPO Zapp