Je bent hier: Home > Thuis & wonen > GEVONDEN: de gouden formule voor een perfecte salade

GEVONDEN: de gouden formule voor een perfecte salade

Thuis & wonen
GEVONDEN: de gouden formule voor een perfecte salade

(Copyright: Corbis)

Met de zomer in zicht skip je die warme maaltijden tijdens de lunch en ga je het liefst voor een voor een salade. Maar hoe maak je een salade waar je ’t water van in de mond krijgt? Duik snel in de keuken en probeer onze gouden saladeformule uit.

1. Begin met groen

Gewone sla is lekker, maar probeer volgende keer als je een salade maakt ook wat ander groen toe te voegen. Waterkers, andijvie of rucola bijvoorbeeld. Allemaal lekkere smaakbommetjes die perfect in een salade passen. Je hoeft je zeker niet tot één soort te beperken. Mix en match: zacht met hard, bitter met zoet.

2. Denk aan de textuur

Een salade maken is als schilderen: je moet je creativiteit de vrije loop laten, anders is het eindresultaat kleurloos en saai. Neem kerstomaatjes bijvoorbeeld. Je doet ze meestal rauw in een salade, maar waarom rooster je ze niet eerst met een beetje balsamico in de oven? In een geslaagde salade zitten groenten die op verschillende manieren zijn bereid. Rauw, geroosterd, gegrild, gepekeld… Combineer groenten die van nature crunchy zijn (wortel, selderij) met zachtere groenten als avocado, champignons en geroosterde aubergine.

3. Vergeet de granen niet

Granen zijn een leuke toevoeging aan een salade, ze zorgen voor die hartige bite. Bereid de granen van tevoren voor. Als je ze warm toevoegt aan je salade, zal de sla slinken door de warmte. Je kunt de granen ook eerst laten afkoelen en pas op het einde toevoegen. Rijst, quinoa, couscous en bulgur zijn voedzame opties.

4. En de crunch!

Om een salade echt af te maken, is crunch een musthave. Zelfgemaakte croutons zijn een leuke manier om dat oud brood op te maken, en ze zijn heerlijk door een salade heen. Maar ook zaden (pompoen, sesam, zonnebloem) of noten (amandel, walnoot, pinda) zijn goede crunchy opties. Met verkruimelde tortillachips of pitabroodjes kun je eens lekker gek doen.

5. Eiwitten zijn optioneel

Om van een salade een volwaardige maaltijd te maken heb je eiwitten nodig. Gepocheerde zalm, krokant spek, geroosterde kip, steak, kikkererwten… De kooktechniek van je eiwitten is van belang voor het smaakpalet. Rooster je je vlees op de barbecue, dan zal je salade een heerlijke, smoky smaak krijgen.

6. Smaakvolle extraatjes

Je kunt nog oneindig veel ingrediënten toevoegen aan je salade als finishing touch. Kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander zorgen voor een fris element. Kaas zorgt voor de scherpe en romige noot. Fruit – gedroogd en vers – geeft de salade een zoete toevoeging. Denk aan de seizoenen als je fruit gebruikt. In de zomer kun je meloen, aardbei en perzik gebruiken. In de winter zijn appel en peer een beter idee. Vergeet de eieren niet: gepocheerd, hardgekookt of als omelet. Ei is heerlijk in een salade. Andere smaakvolle extraatjes zijn zongedroogde tomaten, olijven en kappertjes.

7. Dressing

En dan last but not least: dressing. Als je een echte topsalade wilt maken, gebruik je geen kant-en-klare variant. Het duurt maar twee minuten om zelf een heerlijke vinaigrette te maken, beloofd! Wij delen graag ons basisrecept:

  • Meng drie delen olie (naar keuze) met één deel zuur (azijn of sap van een citrusvrucht).
  • Meng goed om de emulsie te doen binden.
  • Achteraf kun je nog smaakmakers toevoegen: mosterd, kruiden, sjalot, look, ansjovis, Parmezaanse kaas…

Je kunt ook een dressing maken op basis van yoghurt, zure room of mayonaise of door kant-en-klare hummus, pesto of salsa te mengen met een beetje olie.

Eet smakelijk!

Maak ook:

Shoppen is altijd een goed idee