Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Je geniet méér van iets als je er foto’s van neemt, aldus de wetenschap

Je geniet méér van iets als je er foto’s van neemt, aldus de wetenschap

Je geniet méér van iets als je er foto’s van neemt, aldus de wetenschap

‘Geniet nu toch eens gewoon van het moment’, hoor je een minder fotoverslaafd persoon weleens zeggen wanneer hij nog niet van z’n drankje mag drinken omdat jij er eerst een foto van wil. Volgens de wetenschap is dat echter exact wat jij op dat moment aan het doen bent. Onderzoek suggereert dat mensen die foto’s nemen van gebeurtenissen in hun leven daar meer van genieten én dat eten beter smaakt nadat je het op de gevoelige plaat hebt vastgelegd. Say cheese!

Meer plezier en betrokkenheid

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd door de American Psychological Association, werden 9 experimenten uitgevoerd met meer dan 2000 mensen. De proefkonijnen moesten deelnemen aan activiteiten – een busritje, uit eten gaan – en achteraf een vragenlijst invullen over hun plezier en betrokkenheid tijdens die activiteit. Een deel van de groep moest echter foto’s nemen terwijl het andere deel dat niet mocht. In bijna elk geval hadden de personen die dingen hadden gefotografeerd meer plezier gehad dan de anderen. Bovendien voelden ze zich meer betrokken.

instagram3

copyright: giphy

Dat was overigens niet in alle omstandigheden het geval. Als de deelnemers van het onderzoek intensief bezig waren met een activiteit (bijvoorbeeld iets met handenarbeid) dan voegde foto’s nemen niet toe aan hun plezier. Bovendien bleek dat wanneer het om een grote, zware camera ging die ‘in de weg zat’, de activiteit evenmin fijner werd. Daarnaast kunnen gebeurtenissen die als negatief beschouwd worden, extra negatief worden wanneer er foto’s van moeten genomen worden.

instagram2

copyright: giphy

#foodporn

Ook wanneer je tafelgenoten hun eten lauw moeten laten worden omdat jij een instaperfect kiekje wil, heb je een excuus. Uit verschillende onderzoeken concludeerden marketingprofs Coary en Poor dat een foto maken van je eten ervoor zorgt dat je er meer zin in krijgt. En honger is de beste saus, nietwaar?

‘When we take a photo of something before eating, we create a momentary but intentional delay in consumption, allowing all of the senses to be engaged and building the anticipation of enjoyment,‘ zegt Coary daarover. Vertel je vrienden volgende keer maar dat ze je moeten bedanken, want dankzij jouw Instagramverslaving zal hun maaltijd na al dat wachten en verlangen eens zo goed smaken. You’re welcome 🙂

 

 

Lees ook:

Bron: Flair.be