Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > ‘Geef vaders maanden verlof bij geboorte van hun kind’

‘Geef vaders maanden verlof bij geboorte van hun kind’

‘Geef vaders maanden verlof bij geboorte van hun kind’

Een blijvende discussie: vaderschapsverlof. Vanaf 2019 krijgen mannen in Nederland vijf dagen verlof na de geboorte van hun kind. Experimenteel psycholoog Peter Bos vindt dat veel te weinig.

Lees ook: Slecht nieuws over de uitbreiding van het vaderschapsverlof

Peter Bos deed onderzoek naar de rol van hormonen bij beginnende ouders en vindt dat beide ouders genoeg tijd moeten krijgen hiermee om te leren gaan. ‘Denk alleen al aan babygehuil. Stel mensen bloot aan dat gehuil en je ziet bij hen sterke hormonale responsen.’ Hoe reageren ouders daarop? ‘Uit onderzoek weten we: als je in staat bent om het kind te troosten, dan kun je die hormonen stabiliseren.’ Daarbij vindt Bos het belangrijk dat ouders de tijd krijgen om dat te leren.

Vaderschapsverlof

Bos geeft aan dat vrouwen beter tegen de stress bij vooral babygehuil kunnen dan mannen. Dat komt onder andere door borstvoeding. ‘Bij borstvoeding komt er bij vrouwen oxytocine vrij, een stressverlagend hormoon.’ Om ervoor te zorgen dat beide ouders tegen die stress kunnen, heeft Bos een duidelijke oplossing: ‘Stuur mannen bij de geboorte van hun kind het liefst maanden naar huis. Beter voor beide ouders, én voor het kind.’ Volgens de psycholoog zorgt dat én voor meer gelijkheid én voor een zo snelle en goed mogelijke hechting tussen vader en kind.