Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Galaxy lovers opgelet: maandag spot je de grootste maan van deze eeuw!

Galaxy lovers opgelet: maandag spot je de grootste maan van deze eeuw!

Galaxy lovers opgelet: maandag spot je de grootste maan van deze eeuw!

Ben jij lichtelijk geobsedeerd door het heelal en ken jij alle sterren uit je hoofd? Grote kans dat je dan ook met volle maan wel even naar buiten staart, want het blijft een bijzondere aanblik. Maar aanstaande maandag raden we je aan écht even aan ‘moon spotting’ te gaan doen, want dan staat de allergrootste supermaan van deze eeuw aan de hemel!

Weersvoorspelling
Maandag om half 6 is het grote moment daar, en kun je het bijzondere natuurverschijnsel bewonderen. Aangezien de weersvoorspellingen vrij positief zijn, moet je goed van deze bijzondere gebeurtenis kunnen genieten. Weerplaza meldt namelijk dat er wolkenvelden aan de hemel zullen staan, maar dat deze afgewisseld worden met opklaringen. En juist – dat zijn de momenten dat jij je slag kunt slaan en die joekel van een maan bewonderen kunt.

Vergelijken
De supermaan kan tot wel 14% groter en 30% helderder zijn dan wanneer deze op zijn verst van de aarde staat. Hoe het kan dat de maan zoveel groter lijkt? „Omdat de maan dan dichtbij objecten staat, zoals een boom of gebouw, lijkt de maan enorm”, legt weerman Wilfred Janssen uit. „Dit komt doordat we de maan ineens kunnen vergelijken met objecten waarvan we de maat kennen.”

Pas op 25 november 2034 bereikt de maan een vergelijkbare stand. Wow! Ga jij kijken?

Bron: Telegraaf

Lees ook: