Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Déze fout maken we stiekem allemaal als we koken en bakken met olijfolie

Déze fout maken we stiekem allemaal als we koken en bakken met olijfolie

Thuis & wonen
Déze fout maken we stiekem allemaal als we koken en bakken met olijfolie

Veel mensen bakken en koken iedere dag met olijfolie. Niet zo gek, want deze olie heeft heel veel voordelen! Maar híer moet je goed opletten als je aan de slag gaat in de keuken met olijfolie.

Olijfolie is een krachtige antioxidant, dat wilt zeggen dat hij ontstekingen helpt verminderen en goed is voor je hart. Maar dan moet je de olie wel op de juiste wijze gebruiken.

Rookpunt

Er wordt vaak over olijfolie gezegd dat het een laag rookpunt heeft. Dat is de temperatuur waarbij de olie begint te verbranden en je eten een vieze smaak krijgt. Olijfolie zou niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, aangezien dit voor chemische afbraak of schadelijke bijproducten zou zorgen. Maar uit onderzoek blijkt dat olijfolie juist de meest stabiele olie is bij verhitting.

Lees ook:
Bakken maar! Zo maak je deze overheerlijke Licor 43-pannenkoeken

Minder voordelen

Net als alle andere vetten, heeft ook olijfolie een rookpunt. Maar gelukkig is er geen sprake van chemische afbraak of schadelijke bijproducten. Wanneer de olijfolie wordt verhit, behoudt-ie bovendien de meeste gezondheidsvoordelen. Maar let op: de voordelen kunnen wel enigszins afnemen. Bij olijfolie zit het rookpunt rond de 240 graden Celsius, bij extra vierge olijfolie ligt het punt wel lager, namelijk bij 160 graden. Let dus goed op als je olijfolie gebruikt bij het koken. Kortom om alle gezondheidsvoordelen te behouden, moet je ervoor zorgen dat de olie niet té warm wordt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

 

Shoppen is altijd een goed idee