Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Oud-kandidaten ‘First Dates’ die viral gingen halen uit naar show: ‘Ik werd neergezet als een complete lul’

Oud-kandidaten ‘First Dates’ die viral gingen halen uit naar show: ‘Ik werd neergezet als een complete lul’

Thuis & wonen
Oud-kandidaten ‘First Dates’ die viral gingen halen uit naar show: ‘Ik werd neergezet als een complete lul’

Iedere aflevering weer smullen kijkers van alle ongemakkelijke momenten in ‘First Dates’, maar niet alle kandidaten blijken het even leuk te vinden om zichzelf terug te zien in het programma. Een aantal veelbesproken deelnemers spreken hun woede uit over hun nare ervaringen…

In de uitzendingen van First Dates komen soms behoorlijk pijnlijke momenten voorbij, en er zijn dan ook genoeg fragmenten die op social media verschijnen en het hele web over gaan. Een van die video’s gaat over Maaike Coers, waarin te zien is dat ze geen eten bestelt in het restaurant.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Uitgescholden na ‘First Dates’

Tegenover De Volkskrant klapt de oud-kandidate nu uit de school. Naar eigen zeggen is ze een moeilijke eter en heeft ze vooraf aan haar deelname gebeld met de redactie van First Dates. Die zouden haar verzekerd hebben dat er genoeg verschillende gerechten op het menu zouden staan, maar de realiteit was helaas anders. Vervolgens ging ze een moeilijke tijd tegemoet. “Als ik mijn uitzending terugkijk, zie ik een meisje dat bij zichzelf blijft en lekker doet wat ze zelf wil. Dat heel Nederland het niet vindt kunnen dat ik niets at, daar trek ik me niets van aan. Maar hoeveel kijkers stellen zich de vraag: wat zie ik nu eigenlijk? Op basis van een verknipt filmpje van een paar minuten werd ik uitgescholden en gediagnosticeerd met anorexia en andere problemen.” Door alle nare reacties kwam Maaike zelfs een paar dagen haar huis niet meer uit.

‘Neergezet als complete lul’

Maaike is niet de enige die een nare nasmaak heeft overgehouden aan First Dates. Ook journalistiekstudent Roland Janssen was allesbehalve blij toen hij zijn date met Lieke terugzag. Sterker nog, halverwege de uitzending zette hij de televisie uit. “Ik was woedend”, zo blikt hij terug. “Af en toe zitten er rare snuiters bij First Dates en dan denk ik als kijker: dat zullen wel echt idioten zijn. Toen ik de avond van de uitzending voor de buis zat, herkende ik mezelf niet terug. Ik keek naar een jongen die alleen over zichzelf praatte; die zijn date geen enkele vraag stelde. Nu was ik plots zelf de idioot.” Hij verwijt de makers dat ze heel veel beeldmateriaal van hem niet gebruikte en ‘werd neergezet als een complete lul’. De makers hebben hun excuses gemaakt naar Roland, maar na zijn deelname kijkt hij met andere ogen naar het programma. “Zo onschuldig is dat monteren niet; voor mij heeft First Dates zijn geloofwaardigheid verloren.”

Gevolgen

Of zijn deelname gevolgen heeft gehad? “In de week na de uitzending maakten twee schaterende dertigers foto’s van me in de trein. Die twee heb ik alleen een boze blik toegeworpen. De uitzending was net achter de rug, ik was er helemaal klaar mee”, aldus Roland tegenover de krant. Ook vertelt hij na de aflevering niet meer gedatet te hebben. “Ik focus me nu op mezelf.”

Ingefluisterd

Volgens Jaap Bierman, ook een van de oud-kandidaten van First Dates, is er weinig spontaans aan het programma. “Barman Victor heeft een oortje in en wordt ingefluisterd door de redactie”, vertelt hij. Ook zou er tijdens de date een redacteur op hem afgestapt zijn om ‘zijn zendertje goed te doen’. “Zo’n onderbreking is vreemd, want je zit midden in een gesprek. Ik liep achter hem aan, hij friemelde twee seconden voor de vorm aan mijn zender en zei: ‘Luister, jullie praten al een hele poos over toneel, kun je het niet hebben over daten?’ Ik snap dat wel, een gesprek over theater is niet spannend om uit te zenden.”

Lees ook
‘First Dates’-barman Victor open over eigen relatie én ziekte van zijn vriendin

Reactie makers ‘First Dates’

“Mij zo afschilderen is goed voor de kijkcijfers; weer een internetgekkie dat viraal gaat”, sneert Maaike naar de makers van First Dates. Wat vinden zij eigenlijk van al deze beschuldigingen? De Volkskrant vroeg omroep BNNVARA om een reactie. “We betreuren het dat daters uit dit artikel met gemengde gevoelens terugkijken op hun date”, laat het team weten. “We beseffen heel goed dat daten een kwetsbare aangelegenheid is, met de montage van het programma proberen we altijd een weergave van de realiteit te geven.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Superguide.nl, Volkskrant.nl | Beeld: still

Shoppen is altijd een goed idee