Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Feit of Fabel? 8 Hollywoodmythes over dokters en ziekenhuizen uitgeklaard!

Feit of Fabel? 8 Hollywoodmythes over dokters en ziekenhuizen uitgeklaard!

Feit of Fabel? 8 Hollywoodmythes over dokters en ziekenhuizen uitgeklaard!

De wereld lijkt maar niet genoeg te krijgen van dokters en ziekenhuizen want series zoals ‘Grey’s Anatomy’ en ‘House’ blijven immens populair.  Een gevolg hiervan is dat er énorm veel clichés de ronde doen over de geneeskunde en de mensen die deze uitoefenen. Maar wat is nu juist realiteit en wat valt onder de noemer ‘creatieve vrijheid’? Feit of fabel, wij zochten het voor je uit! 

1. Alle dokters zijn samen te vatten in 1 stereotype

Fabel! Hollywood grijpt steeds terug naar die enkele stereotypes en bundelt ze samen in zijn hoofdpersonages. Zo heb je de oude mentor, de jonge rebel, de vrouwenmagneet en de dokter met een hart van goud. Deze 4 types zijn in bijna elke ziekenhuisserie terug te vinden en worden beschouwd als de basis-cast omdat ze zo herkenbaar zijn. De reden hiervoor is meestal het feit dat de geneeskunde nog steeds niet begrepen wordt door het grote publiek. Door enkele bekende karakters toe te voegen aan het script, is het gemakkelijker voor mensen om helemaal mee te gaan in het verhaal.

2. Een ziekenhuis is de perfecte locatie voor een dramaserie

Feit! Maar waarom zijn er zo veel verhalen die zich afspelen in een ziekenhuis? Zijn de kijkers dit dan nog niet beu? Ziekenhuisseries kunnen vergeleken worden met series over de middelbare school. De personages zitten vast in een locatie met mensen die ze niet per se zelf gekozen zouden hebben en ze besteden ongeveer 12 uur per dag in elkaars gezelschap. Voeg daar dan ook nog eens sterke emotionele omstandigheden aan toe en je hebt het scenario van een doordeweekse dag op de middelbare school.

Ook zouden medische shows de kijkers tot op zekere hoogte kunnen raken, aangezien iedere persoon al wel eens in een ziekenhuis of bij de dokter geweest is.

3. Als dokter moet je continue diagnoses stellen en patiënten behandelen

Fabel! Heb je dokter House ooit al eens 3 uur zien onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij? Ah nee, want dat zou helemaal geen goede televisie zijn. In de realiteit ziet het er echter allemaal minder rooskleurig uit en moeten dokters zorgen dat hun papierwerk steeds in orde is.

4. Dokters hebben onregelmatige uurroosters

Feit! Medische series focussen zich voornamelijk op de activiteiten in het ziekenhuis, want dat is natuurlijk waar het verhaal zich afspeelt. Maar dit zou eigenlijk in de realiteit ook de waarheid zijn. Artsen hebben verschrikkelijk intense en onregelmatige uurroosters die hen bijna de hele dag in het ziekenhuis houden. De American Medical Association meldt dat ongeveer een kwart van de dokters tussen de 61 en 80 uren per week zou werken en dat ruwweg de helft aangaf liever minder te werken.

sleep

Copyright: Pinterest

5. Een ziekenhuis is dé perfecte plek om een romance te beginnen

Fabel! Met al dat gerampetamp in onze favoriete ziekenhuisseries zou je je haast afvragen waar de hoofdrolspelers in hemelsnaam de tijd halen om ook nog eens hun patiënten te behandelen. En natuurlijk kan er in het echte leven ook een romance bestaan tussen twee artsen, maar dat kan natuurlijk op elke werkplek gebeuren. Vaak hebben artsen gewoon de tijd niet om stiekem tijdens de pauze in een lege ziekenhuiskamer hun ding te doen, en dat soort van ongepast gedrag zou waarschijnlijk ook nog eens hun carrière kunnen schaden. Ook zijn de meeste medische teams, ondanks wat je ziet op televisie, niet samengesteld uit knappe, jonge vrijgezellen.

6. De meeste dokters verdienen veel geld

Feit! De meeste dokters zouden wel degelijk een goedgevuld spaarboekje bezitten. En misschien nog niet degene die pas gestart zijn, maar in 2015 zou een gewone Amerikaanse huisarts 195.000 dollar (€174.606) verdiend hebben, en een specialist 284.000 dollar (€254.298). Je mag echter niet vergeten dat de job énorm veel stress en onregelmatige uren met zich meebrengt en dat er aan dit loon een verschrikkelijk dure studentenlening aan vooraf is gegaan.

7. Ziekenhuisschorten zijn sexy

Fabel! Eigenlijk konden we deze zelf al wel beantwoorden… Hoewel het lijkt dat onze favoriete personages er nog steeds sexy uitzien in hun ‘scrubs’, is het in de realiteit natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Ook de gepersonaliseerde mutsjes (remember de vogeltjes van Derek Shephard) zouden uitgevonden zijn door de serieschrijvers. Jenna Reece, medische studente aan de Universiteit in Colombia, vergelijkt de schorten zelfs met een ruimtepak.

960

Copyright: Pinterest

8. Het is allemaal heel bloederig

Feit! Wanneer je in Grey’s Anatomy het bloed omhoog ziet spuiten, zou je haast denken dat de regisseurs deze keer een beetje overboord zijn gegaan met de bussen ketchup, maar blijkbaar zouden deze taferelen wel degelijk ook in de realiteit gebeuren. Want hoe vreemd het ook klinkt, maar het bloed en de special effects zouden wel degelijk vrij accuraat zijn. Reece vertelde dat ze tijdens haar eerste operatie helemaal onder het bloed hing, omdat het wel degelijk uit het lichaam spoot.

4d6f4e6c9a6c36c70dd1c8e50defdcbb

Copyright: Pinterest

Lees ook: