Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De aankomende feestdagen in coronatijd: zó ga je er het beste mee om

De aankomende feestdagen in coronatijd: zó ga je er het beste mee om

De aankomende feestdagen in coronatijd: zó ga je er het beste mee om

Helaas gaan de feestdagen er dit jaar heel anders uitzien dan normaal. Voor de kerst-lovers onder ons zal dit best even wennen zijn, aangezien dit jaar waarschijnlijk niet de hele fam bij elkaar kan zijn. Toch is het niet anders.

Het is dan ook helemaal niet gek dat je verlangt naar de persoonlijke connecties die horen bij deze tijd van het jaar. Klinisch psycholoog Carla Marie Manly verklaart aan Well and Good: “Na maanden van afzondering en overgeleverd zijn aan sombere routines, is het niet meer dan normaal om uit te kijken naar gezellige feestdagen. Nu het einde van de pandemie echter nog lang niet in zicht is, is het belangrijk om onze verwachtingen voor de komende feestdagen bij te stellen.”

Feestdagen dit jaar

En ja, dat dit jaar even anders dan anders is, kan best voor wat onaangename emoties zoals verdriet en frustratie zorgen. Het is dan ook belangrijk om deze gevoelens te erkennen, geeft psychiater Tim Yovankin aan. Een middenweg hierin vinden, is essentieel: laat je niet overweldigen, maar probeer deze gemoedstoestand ook niet te onderdrukken. “Vind troost in de wetenschap dat deze moeilijke tijden voorbij zullen gaan en onthoud dat je meer controle hebt over de situatie dan je denkt.”

Genieten

Dr. Manly raadt daarom aan om ondanks de omstandigheden tóch nog het meeste uit de feestdagen te halen. Kijk daarom goed wat er nog wél mogelijk is. Of het nu koekjes bakken thuis is, cadeautjes mooi inpakken en deze met de post versturen: ga na welke terugkerende routines je misschien nog wel uit kunt voeren. Toch heel erg behoefte om kerst te vieren met familie en vrienden? Bedenk dan of je dit misschien via FaceTime of Zoom kan doen. Tuig je de boom normaal altijd op met je oma, dan kun je haar proberen toch een beetje mee te laten kijken via een leuke video.

Nieuwe hobby

Zie je de leegte tijdens kerst echt niet zitten, dan is het misschien leuk om een nieuwe hobby op te gaan pakken. Dr. Yovankin: “Zelfgemaakte kaarsen, handgebreide truien en quilts zijn prachtige cadeaus, dus waarom zou je het niet proberen?” Ook Dr. Manly sluit zich daarbij aan: “Het is bekend dat dit creatieve proces stress en angst kan verminderen en een stortvloed van feelgood-neurochemicaliën veroorzaakt.”

Ghost of christmas past

Probeer daarnaast dit aankomende seizoen niet te vergelijken met voorafgaande jaren. Psycholoog Manly legt uit: “Vergelijkingen – hoewel natuurlijk – hebben de neiging om vreugde te verminderen en gevoelens van depressie en stress te vergroten.” We snappen dat het lastig is. Maar zie de kerstdagen dit jaar als uniek: je bent in ieder geval niet van hot naar her aan het rennen. “Hoewel het normaal is om je af en toe een beetje als Scrooge te voelen, zorgt het langzamere tempo van de feestdagen dit jaar voor meer zelfzorg dan ooit tevoren.”

Lees ook
Jaaa, het kan weer! Hier luister je vanaf nu 24/7 (!) de heerlijkste kerstmuziek

Me-time

Volgens Dr. Manly kan wat me-time dan ook zeker zorgen voor een beter humeur. “Of je jezelf nu trakteert op kaarsen met dennengeur, een bad neemt in lekker ruikende bubbels, of geniet van een dagje heerlijke suikerkoekjes bakken en decoreren, streef ernaar om elk moment van de feestdagen te koesteren.” Daarbij is het ook van belang om je mentale gezondheid goed in de gaten te houden. Weet dan ook dat je niet de enige bent die door deze achtbaan aan emoties gaat. Praat erover met vrienden en/of familie, een psycholoog of schrijf je gedachten op in een dagboek. Kerst is nu eenmaal niet hetzelfde dit jaar en daar mag je je best rot over voelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock