Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Fashion in the Air: stewardessenmode in de Kunsthal

Fashion in the Air: stewardessenmode in de Kunsthal

Fashion in the Air: stewardessenmode in de Kunsthal

Stewardess zijn is nog altijd een soort droombaan. Je vliegt de wereld rond, ontmoet mensen van alle culturen, en krijgt er nog voor betaald ook! En, back in the days, toen vliegen nog bijzonder was, droegen stewardessen prachtig charmante pakjes, bijvoorbeeld ontworpen door Yves Saint Laurent. Een tentoonstelling over de stewardessenmode van toen en nu is nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Lees ook: Hier letten stewardessen op als je het vliegtuig in stapt

De tentoonstelling is samengesteld door de Nederlandse purser Cliff Muskiet. Hij verzamelt al sinds 1993 vlieguniformen en heeft met 1405 outfits de grootste verzameling ter wereld. Muskiet wilde als klein jongetje al de luchtvaart in en spaarde alles wat met vliegtuigen te maken heeft. Toen hij van een kennis van zijn moeder een stewardessenpakje kreeg, ontstond zijn fascinatie voor het uniform.

Glamour in de sixties

De uniformen komen uit verschillende continenten en decennia, maar de jaren zestig en zeventig zijn favoriet bij Muskiet. In die periode was glamour belangrijker dan comfort, of het pak praktisch was voor de stewardessen was bijzaak. Zo moesten Amerikaanse stewardessen van outfit wisselen tijdens de vlucht en droegen ze een soort ruimtehelm om hun kapsel te beschermen tegen de regen.

Vanaf 23 september kun je de tentoonstelling ‘Cabin Crew. Fashion in the Air’ bezoeken.

 Bron: Museumtijdschrift.nl