Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo schrijf jij je eigen boek volgens een succesvolle schrijfster: ‘Ga je dromen achterna’

Zo schrijf jij je eigen boek volgens een succesvolle schrijfster: ‘Ga je dromen achterna’

Zo schrijf jij je eigen boek volgens een succesvolle schrijfster: ‘Ga je dromen achterna’

Heb jij een passie voor schrijven? En droom jij ervan om je eigen boek te publiceren? Als het antwoord op allebei ‘ja’ is, dan zit je hier goed. Hier zijn tips om je eigen boek te schrijven van de bekende schrijver Nathalie Pagie. 

Nathalie Pagie (43) staat bekend om haar thriller boeken. Ze debuteerde in 2013 met De Toneelclub. Daarnaast is ze ook bekend van Paradijsvogels, De Campus en de bestseller Casa Familie. Kortom, deze vrouw weet hoe ze moet schrijven. Pak je pen en papier erbij en maak notities.

Locatie

De plek en tijd waar je gaat schrijven heeft veel invloed op je boek. Zorg ervoor dat je ergens kan schrijven waar jij je comfortabel bij voelt. Werk je liever in stilte of muziek? Probeer verschillende dingen en kom erachter wat voor jou het beste werkt. Over locatie gesproken. Probeer je verhaallijn persoonlijk te houden. Nou ja, niet per se je persoonlijke verhalen. Maar probeer een verhaal te schrijven waar jij gelukkig en enthousiast van wordt. Denk aan de locatie en personages.

Planning

Naast locatie is tijd en plannen ook heel belangrijk. Ga niet af en toe schrijven als je even tijd hebt. Dat word slordig en werkt gewoon niet. Probeer dus je schrijfplan in te plannen. Geen stress, doe het gewoon op je eigen tempo. Neem je tijd ervoor.

Daarnaast is je tijd inplannen ook je verhaal belangrijk om vast te stellen. Kies één hoofdverhaallijn uit en ga voor twee of drie subplots. Probeer ook ongeveer vier personages uit te kiezen. Als je deze dingen van te voren nog niet heb bedacht, dan ga je van hak op de tak met je boek. Dan zit er geen goed verhaal meer in. De ideeën die omhoog komen tijdens het schrijven, kun je bewaren voor een ander boek.

Perspectief en personages

Perspectief is ook een belangrijk onderdeel om te onthouden. Schrijf je vanuit een ik-vorm? Als een derde persoon of alwetende verteller? Je kan uit één perspectief schrijven, maar ook verwisselen. Dat zorgt voor wat speling en inlevingsvermogen. Naast perspectief moet je ook je personages door en door kennen. Wat is hun favoriete kleur, hobby, muziek? Leer ze kennen, maak illustraties. Zo kun je ze schrijven met het beeld in je hoofd en daar trek je de lezer in mee.

Onderzoek

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk dat je onderzoek doet op internet. Zoek op of het verhaal al bestaat of niet. Het laatste wat je wilt is iemand anders hun verhaal stelen. Ook moet je onderzoek doen naar je verhaal. Het boek moet kloppen. De reacties en emoties van je personage moet kloppen bij hun karakter.

Laat het voor de zekerheid door iemand anders lezen. Dat kan misschien spannend zijn, maar probeer het toch. Uiteindelijk gaan toch meer mensen het lezen, als je het publiceert. Vraag om feedback. Ze hebben misschien ideeën of zien foutjes waar je overheen hebt gelezen.

Lees ook
Hoe laat je een beeldscherm weer glanzen? Nou, zo

Extra tips

Belangrijk is ook om de marketing te regelen. Hoe wordt je boek straks goed gelezen? Zorg voor een mooie titel en cover. Bouw een website op of een account op social media. Als niemand weet dat jij een boek schrijft, dan weten ze niet van het bestaan af.

Als laatste… geef niet op! Ga je dromen achterna en wees een doorzetter. Als dit op je bucket list staat, ga ervoor. Niemand houdt je tegen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | beeld: GettyImages