Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo veel energie bespaar je als je de verwarming slechts één graadje lager zet

Zo veel energie bespaar je als je de verwarming slechts één graadje lager zet

Thuis & wonen
Zo veel energie bespaar je als je de verwarming slechts één graadje lager zet

Misschien stel je het moment zo lang mogelijk uit, maar de kans is groot dat ook bij jou de verwarming al een tijdje aan staat. Maar wist je dat je een hoop energie – en dus geld – kunt besparen door ‘m slechts een graadje lager te zetten?

Verwarming lager energie

De verwarming is je beste vriend in de winter, maar zet ‘m eens een graad minder warm; het kan je maar liefst zes procent CO2 en zes procent energie besparen. “De hoeveelheid energie die we nodig hebben voor het verwarmen van een huis is ongeveer het verschil tussen de temperatuur binnen en de gevoelstemperatuur buiten. Stel je voor, vandaag is het buiten twee graden en binnen ongeveer twintig graden, dan zit daar achttien graden tussen. Als ik daar één graadje vanaf haal, dan heb ik 1/18e deel van de energie niet nodig. Dat is ongeveer zes procent”, legt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, uit aan Radio EenVandaag.

’s Nachts lager zetten

Nog een tip om energie te besparen? “Je kan ook de deuren in huis sluiten en alleen de ruimtes waar je bent verwarmen”, aldus Kirsten Palland van MilieuCentraal. “Ook ’s nachts kun je de kachel lager zetten: mensen met een cv-ketel kunnen vijftien graden aanhouden, voor mensen met vloerverwarming adviseren we zeventien à achttien graden.”

Lees ook
De paden op, de lanen in? Opletten dan: eerste teken al gespot door extreem zachte winter

Isoleren

Woon je in een oud huis, dan doe je er goed aan om je huis goed te laten isoleren. Dat kost je in eerste instantie een klap geld, maar uiteindelijk zal je flink besparen. Visser: “Dan kun je zomaar twintig tot dertig procent besparen zónder de kachel lager te zetten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: EenVandaag | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee