Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > ’t Is weer voorbij, die mooie zomer: vanaf déze dag gaat de herfst écht beginnen #huilon

’t Is weer voorbij, die mooie zomer: vanaf déze dag gaat de herfst écht beginnen #huilon

Thuis & wonen
’t Is weer voorbij, die mooie zomer: vanaf déze dag gaat de herfst écht beginnen #huilon

Amper een week geleden lagen we nog met 30 graden te chillen in een tuinstoel, afgelopen nacht heeft het voor het eerst sinds de zomer weer gevroren in ons land. Op weerstation Twente daalde de temperatuur op tien centimeter hoogte naar -1,3 graden, meldt ‘Weeronline’. Het lijkt een voorbode voor wat komen gaat: we lijken later deze week definitief afscheid te moeten nemen van de nazomer.

Iets later dan normaal

Dat de eerste grondvorst zich rond deze tijd aandient, is volgens het weerbureau heel gebruikelijk. Gemiddeld duikt het kwik op 12 september op klomphoogte onder de 0. In 1973 kwam het al op 22 augustus tot grondvorst en dat was dus uitzonderlijk vroeg. Vorig jaar vroor het voor het eerst na de zomer aan de grond op 18 september. Het koudst werd het toen in Gilze-Rijen, met -0.9 graden. De laatste keer dat het dit jaar aan de grond vroor, was op 29 mei.

Nazomer, bíjna exit

Deze week begint net als vorige week zonnig. De temperatuur kan zelfs oplopen naar zo’n 25 graden in het zuiden, omdat er weinig wind staat en de bewolking nihil is. Weeronline bekroont het weer maandag zelfs met een 10, dinsdag krijgt het rapportcijfer 9.

Herfst is coming

Helaas keert het tij halverwege de week. Na woensdag neemt de kans op buien weer toe en dalen de temperaturen. Daarmee lijkt er voorlopig een einde te komen aan het nazomerweer dit jaar. Waar het woensdag qua temperatuur nog aangenaam is, gaat vanaf donderdag het kwik flink naar beneden. Regionaal kan er volgens Weerplaza zelfs “een behoorlijke hoeveelheid” water naar beneden komen.

Fris voor deze tijd

Op vrijdag gaat het minder hard regenen, maar kunnen er nog steeds verspreid enkele buien vallen. De zon laat zich weer iets meer zien, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 17 graden. Dat is volgens Weerplaza aan de frisse kant voor deze tijd van het jaar.

Lees ook
Handig: hierdoor vergeet je nooit meer een paraplu mee te nemen

Maak je borst maar nat

Ook het weekend ziet er wisselvallig uit, met een hoop bewolking en enkele regenbuien die over het hele land trekken. Ook neemt de wind in kracht toe. Wie naar het weerbeeld kijkt voor de komende twee weken, ziet ook weinig om vrolijk van te worden: letterlijk iedere dag regen voorspeld en enkel vijfjes en zesjes als weercijfer. Mèh. We gaan met frisse tegenzin dan toch maar die regenjas tevoorschijn toveren.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee