Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bedankt, zachte winter: eerste Hollandse asperges veel eerder op je bord dan normaal

Bedankt, zachte winter: eerste Hollandse asperges veel eerder op je bord dan normaal

Thuis & wonen
Bedankt, zachte winter: eerste Hollandse asperges veel eerder op je bord dan normaal

Dol op een good ol‘ bord asperges met ham, ei, botersaus? Daar hoef je dit jaar hoogstwaarschijnlijk minder lang op te wachten dan normaal. Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond flink eerder dan gebruikelijk te kunnen steken.

Asperges zijn er vroeg bij

Dat is ongeveer twee weken eerder dan normaal, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant aan NU.nl. Zo’n vroege oogst zal de komende jaren “eerder regel dan uitzondering zijn”, denkt Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza. Dat hebben we te danken aan het veranderende klimaat.

Geen dikkertjes

Dat heeft niet alleen invloed op wanneer de asperges ready to oogst zijn, maar ook op de dikte van de groente. “De aspergeplant gebruikt de koude dagen, de zogeheten rustperiode, om energie om te zetten in suikers, waardoor de asperges dikker worden.” Omdat het deze winter maar een paar dagen echt koud is geweest, zullen de asperges dus dunner zijn. “Consumenten zullen echter geen verschil proeven”, verzekert de kweker liefhebbers (die witte asperges zó het beste kunnen koken).

Tijden veranderen

Ook Jan en Carmen Berkers van aspergekwekerij Berkershoeve in Liessel (Noord-Brabant) merken dat zij steeds vroeger kunnen oogsten. “Vroeger was het mei of zelfs juni, toen april en nu eind maart. Het zou zomaar kunnen dat dit de nieuwe standaard gaat worden”, vertelt Carmen Berkers aan NU. Vorig jaar stak haar man Jan Berkers op 9 maart de eerste asperge uit volle grond in Noord-Brabant, een absoluut record voor Brabant.

Lees ook
Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

Goede of slechte ontwikkeling?

Maar is nou een goede of slechte zaak, die extreem vroege asperges door klimaatverandering? De oorzaak is uiteraard zorgwekkend, maar voor de aspergetelers hebben winters als deze geen negatieve invloed op hun productie in Nederland. “De consument kan zo eerder asperges kopen en wij kunnen ons volume over een langer seizoen verspreiden. Dat levert meer geld op, terwijl het aantal kilo’s hetzelfde blijft”, aldus Teeuwen. Wel kunnen de hete, droge zomers van tegenwoordig voor problemen zorgen. De afgelopen twee jaren moesten diverse telers gedwongen stoppen na de warme lente en zomer van 2018, omdat zij dat jaar een stuk minder productie draaiden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee