Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Eens of oneens? ‘De zomervakantie inkorten om de leerachterstand in te halen, is een goed idee’

Eens of oneens? ‘De zomervakantie inkorten om de leerachterstand in te halen, is een goed idee’

Eens of oneens? ‘De zomervakantie inkorten om de leerachterstand in te halen, is een goed idee’

Iedere week plaatsen we een stelling op Facebook en Instagram, omdat we benieuwd zijn hoe jullie over bepaalde dingen denken. Deze week: ‘De zomervakantie inkorten om de leerachterstand in te halen, is een goed idee’.

Lees ook
Eens of oneens? ‘Niét de locals supporten terwijl je er wél geld voor hebt, is egoïstisch’

zomervakantie inkorten leerachterstand

We verzamelden jullie meningen over deze stelling. Hoe denk jij erover? Klik hier om mee te praten!

Marije: Kunnen ze niet gewoon dit schooljaar volgend jaar overdoen? Of denk ik te simpel? Wat maakt het uit op een mensenleven of je met twaalf of dertien jaar van de basisschool komt?

Christine: We (ik als docent maar ook als ouder) werken ons tien slagen in de rondte en daarnaast hebben mijn kinderen echt geen achterstand. Eerst inventariseren begin van het schooljaar (gewoon ‘normale tijd’ starten) en dan maar zien… Ik voel er niks voor om straks collega’s of mezelf te zien omvallen, omdat ze overspannen zijn door de werkdruk van het onderwijs op dit moment en dan niet eens het recht hebben om genoeg bij te tanken in hun vakantie.

Gieske: Zo, echt niet. Mijn kinderen werken heel hard en hebben nu echt geen vakantie. Ik zelf als docent VO onderwijs heb dat evenmin. Ben elke dag bezig met mijn ll ( ja, elke dag ook op mijn vrijdagen en weekend). Die vakantie is straks hard nodig om weer op te laden voor het nieuwe schooljaar.

Silke: Ik vind het idee van ‘summer school’ wel iets hebben, vind dat geen slecht idee. Niet alleen voor nu maar echt gewoon: invoeren die handel! Het is misschien een stimulans voor sommige kinderen om het in het jaar beter te doen. Anderen krijgen nog de kans om bij te benen. Sommige kinderen blijven zitten, niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat er geen tijd meer is om nog eens extra uit te leggen, of omdat ze ernstig ziek zijn geworden, of… En kinderen die geen ‘problemen’ hebben, hebben gewoon vakantie. En misschien bied dat wel meer werkgelegenheid voor pas afgestudeerde leerkrachten en dergelijke.

Esther: Tuurlijk niét! Er wordt hier elke dag hard gewerkt voor school! Ze zijn niet vrij en hebben op dit moment zéker geen vakantie!! Kom nou!! Ze zitten in een situatie waar niemand blij van wordt of om gevraagd heeft! Moet niet gekker worden! Buiten dat, de meeste mensen moeten ver van te voren op het werk hun vakantie doorgeven, waarbij je graag met het hele gezin vakantie wilt. Dat is nu niet meer te verzetten, kun je dus fluiten naar je vakantie met je gezin! Ongeacht of je thuis blijft of weggaat!

Joyce: Ik heb niet de indruk dat mijn kinderen veel achterstand oplopen. Ik zie ze wel elke dag hard werken. Dus gun ze gewoon hun vakantie. Resultaten komen wel weer. Dat is nu geen prioriteit, het welbevinden staat nu voorop.

Saskia: Absoluut niet! Elke dag gewoon aan school, en zoals zoon zegt; heb toch geen vakantie nu! Kan niks leuks doen met vrienden, nergens heen. En hopelijk mogen we tegen die tijd wel weer wat. En ook voor de thuiswerkers en leerkrachten, zo anders nu, lijkt veel zwaarder, dus die zijn dan toch echt aan vakantie toe!

Paulien: Absoluut niet. De kindjes, leerkrachten en ouders doen hun uiterste best op dit moment. Ik denk dat de meeste mensen enorm uitkijken naar de zomervakantie, ook al is die misschien thuis of in de achtertuin. Dat heeft iedereen dik verdiend.

Helen: Goed idee! Met name voor de kinderen die geen (goed) thuisonderwijs hebben gehad. Het is ook sneu als straks de vriendjes/klasgenootjes wel overgaan en zij nog een jaartje over moeten doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock