Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kijkers hebben heimwee naar ‘DWDD’: ‘Doe mij maar de M van Matthijs’

Kijkers hebben heimwee naar ‘DWDD’: ‘Doe mij maar de M van Matthijs’

Kijkers hebben heimwee naar ‘DWDD’: ‘Doe mij maar de M van Matthijs’

Afgelopen vrijdag kwam er na vijftien jaar een einde aan ‘DWDD’, de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk (59). Het stokje werd doorgegeven aan Margriet van der Linden (50), die sinds maandagavond het gat op NPO1 opvult met haar programma ‘M’. Hoewel ruim een miljoen mensen keken naar de uitzending, overstroomt Twitter met negatieve reacties. En dat allemaal omdat kijkers ‘De Wereld Draait Door’ én zijn presentator missen.

‘M’ in plaats van ‘DWDD’

De eerste aflevering van het derde seizoen van de talkshow M van het nieuwe seizoen heeft maandagavond 1.234.000 kijkers getrokken. Daarmee stond het programma op plaats acht in de lijst van best bekeken programma’s van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Met dat aantal kijkers overstijgt het programma zijn eigen voorgaande seizoenen: in 2018 debuteerde M met 847.000 kijkers en vorig jaar keken 842.000 mensen naar de eerste aflevering van het seizoen.

Heimwee

Margriet van der Linden is geen onbekende op het tijdslot van DWDD, maar nu de talkshow van Van Nieuwkerk definitief van de buis is, lijken fans toch in een zwart gat te vallen. “Matthijs, waar ben je? Kom terug!”, klinkt het op Twitter. Andere kijkers zeggen de “warmte en gezelligheid” en “sfeer” van de talkshowhost te missen, en noemen M maar “langdradig en saai”. “Wat kun je na drie dagen al ontzettende last van heimwee hebben”, merkt een fan op.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Vast anker

Margriet realiseerde zich dat ze er een behoorlijke kluif aan zou hebben om het tijdslot van DWDD op te vullen en liet dan ook weten dat ze begreep dat kijkers wilden dat de talkshow van Matthijs langer door zou gaan. “DWDD is in vijftien jaar een vast anker voor mensen geworden en uitgerekend in deze tijd moeten ze dat loslaten. Ik begrijp die oproep aan Matthijs wel”, zei ze in het AD. Ze beloofde daarbij in de lijn van De Wereld Draait Door verder te gaan en in haar programma ook andere dingen dan alleen het coronavirus te behandelen. “Ik verheug me op gesprekken met mensen die hun kennis op welk vlak dan ook willen delen.”

Naast alle heimweeberichten over DWDD zijn er – gelukkig voor Margriet – ook kijkers die het opnemen voor de presentatrice. “Geef een kans”, luidt dan ook een van de reacties. En: “Wees geduldig, wees genadig. Geef het tijd.”

Einde ‘DWDD’

Ruim een maand geleden bevestigde Matthijs van Nieuwkerk een einde te breien aan zijn DWDD-tijdperk. “DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen”, zei hij destijds na de aankondiging van zijn vertrek. “We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.”

Lees ook
Nummer Danny Vera biedt troost in moeilijke tijden, en laat Matthijs van Nieuwkerk nou een traantje?

Hoop voor NPO én kijkers: Matthijs niet helemaal weg

Compleet verloren is NPO met het vertrek van Matthijs van Nieuwkerk gelukkig niet: de presentator heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNNVARA en gaat voor de omroep vanaf januari 2021 een lange reeks zaterdagavondprogramma’s maken.

Heb je de laatste aflevering van ‘DWDD’ gemist en wil je ‘m terugkijken? Dat kan hier. De uitzending van ‘M’ terugkijken kan via deze link.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Tot zover.

Een bericht gedeeld door De Wereld Draait Door (@dwddtv) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Superguide.nl, ANP, Twitter | Beeld: BNN VARA