Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Grada heeft vier dochters: ‘Meisjes zijn op hun eigen manier ook pittig’

Grada heeft vier dochters: ‘Meisjes zijn op hun eigen manier ook pittig’

Grada heeft vier dochters: ‘Meisjes zijn op hun eigen manier ook pittig’

Grada mocht telkens weer beschuit met roze muisjes smeren. Hoe is het om alleen maar – en een heleboel – dochters te hebben?

Grada (44) uit Lelystad is single en thuisblijfmoeder. Ze heeft 4 dochters: Charlize (15), Lotte (9), Julia (7) en Marissa (6).

Alleen maar dochters

“We hebben één badkamer en een strak systeem voor het gebruik van die ene badkamer: ’s avonds doe ik eerst mijn jongste twee dochters in bad, daarna is Lotte van negen aan de beurt en als laatste is de badkamer voor mijn oudste van vijftien, want zij heeft minstens een uur nodig. Met al die meiden thuis gaan er zeker twee flessen shampoo per week doorheen, ze hebben allemaal lang haar. Vorig jaar was een erg goed luizenjaar, toen zat ik regelmatig ’s avonds twee tot drie uur te luizen- kammen. Ik kan er enorm van genieten als we na het badkamerritueel met z’n allen op de bank een film kijken, Disney’s Coco is favoriet. Chips erbij en lekker kroelen door elkaars haar, we zijn allemaal echte knuffelkonten. De meiden ‘logeren’ daarna vaak nog bij elkaar in bed. Als de jongste meisjes slapen, kijk ik soms nog een Netflix-serie met de oudste. Charlize is al zo groot dat ik goed met haar kan praten, ook als ik bijvoorbeeld ergens mee zit. Het is soms best pittig om een alleenstaande moeder te zijn, mijn vijftienjarige begrijpt dat.”

Veel gekibbel

“Door een foutje van de verloskundige kwam ik er ruim vijftien jaar geleden achter dat mijn eerste kind een meisje was. ‘Ze ligt er mooi bij,’ versprak de verloskundige zich tijdens de echo. Ik vond het prachtig, want ik zag al voor me wat voor leuke jurkjes en haarstrikken ik kon gaan kopen. Met de vader van Charlize liep de relatie stuk en met hem is er geen contact, de eerste drie jaar heb ik haar hoofdzakelijk alleen opgevoed. Toen ontmoette ik de vader van mijn jongste dochters, hij beschouwt Charlize ook als zijn kind. Mijn relatie met hem eindigde twee jaar terug.”

Veel voordelen

“Dat ik allemaal meiden heb, vind ik alleen maar praktisch. Zo kan ik spulletjes goed hergebruiken en bovendien weet ik hoe ik met dochters moet omgaan. Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde, maar ik zie bij mijn vriendinnen wel een verschil met zoons. Dan komt zo’n joch weer met kapotte knieën in zijn spijkerbroek thuis of hij botst met zijn autootje keihard tegen de pas gestuukte muur op. Nee, geef mij maar meisjes. Al zijn die op hun eigen manier ook pittig. Ze schoppen of slopen niet, maar er wordt wel veel gegild en gekibbeld hier in huis. Soms hoeven ze elkaar maar aan te kijken of het is mis: ‘Kijk me niet aan!’ ‘Wat doe ik dan?’ ‘Je hebt een blik!’ Ik probeer rustig te blijven, maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als ik ze in de tuin hoor gillen om wie er op de trampoline mag, betrap ik mezelf erop dat ik keihard naar buiten schreeuw dat ze moeten stoppen met schreeuwen.”

Lees ook
Daisy koos op zeer jonge leeftijd bewust voor een groot gezin

Jongens over de vloer

“Ik zie er wel tegenop dat ze straks allemaal gaan puberen. De oudste zit er nu middenin. Die slaapt het liefst tot één uur uit. Ik vind het ook best spannend hoe het zal gaan als er straks jongens over de vloer komen. Ik druk mijn meiden op het hart om voorzichtig te zijn, en vertel ze dat ze over alles met me kunnen praten. Hun vader woont voor nu in het buitenland, dus ik ben echt hun aanspreekpunt. Ik denk dat je als meisje sowieso makkelijker met je moeder praat dan met je vader. Ik wil dat ze heel open zijn en dat ze altijd naar me toe durven komen.”

Dit artikel komt uit Flair 19-2020. Deze editie ligt t/m 12 mei in de winkels.
Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Eva Munnik | Fotografie: Bart Honingh