Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > DIY | Moestuin

DIY | Moestuin

DIY | Moestuin

Wil jij graag een moestuin, maar heb je geen tuin? Met deze zes tips tover jij je balkon of binnenplaats binnen no time om in een moestuin.

FAH18DIY-header-moestuin

1. Kweken

Je kunt eetbare planten prima in potten en bakken kweken. Naast dat het veel ruimte scheelt, kun je de planten gemakkelijk verplaatsen. Zo creëer je een dagje iets meer zon voor de tomatenplanten of juist meer schaduw voor zongevoelige planten.

 

2. Potten

Bij potten denk je waarschijnlijk meteen aan groenten die bovengronds groeien, maar net als in een ‘echte’ moestuin kun je ook groenten die ondergronds groeien prima kweken in een pot. Sla is bijvoorbeeld prima te kweken op kleine balkons; een pot met een minimale afmeting van tien cm diep en tien cm breed is al voldoende.

 

3. Potgrond

Sommige planten vragen een andere bodem. In een moestuin moet je hier rekening mee houden, maar op het balkon kun je gewoon in iedere pot een andere potgrond gebruiken. Nu kun je extra veel soorten planten kweken! Let er wel op dat de bloempot aangepast moet zijn aan de plant, omdat de ene nou eenmaal meer groeiruimte nodig heeft dan de andere. Wanneer je ziet dat de pot te klein wordt, verpot de plant dan.

 

4. Hergebruiken

Origineel en goedkoop; blaas gebruiksvoorwerpen een nieuw leven in en gebruik ze als bloempot. Wat dacht je van fleurige emmers, een oude wasbak, schattig servies of een wijnkist! Vergeet geen gaatjes in desbetreffende bodem te boren, zodat het water weg kan.

 

5. Labels

Omdat zaailingen veel op elkaar lijken, is het handig om labels te plaatsen. Deze kun je in de winkel kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Knip bijvoorbeeld uit een stuk plastic leuke vormpjes en beschrijf deze met watervaste stift. Op een overdekt balkon kun je ook met kleine krijtbordjes werken.

 

6. Gewas

Gebruik om te beginnen makkelijke planten die snel groeien en waar je niet veel aan hoef te doen. Bijvoorbeeld; erwten, veldsla, aardbeien, bessen, kruiden, bonen of waterkers. Je kunt bijna volgroeide planten of zaadjes gebruiken.