Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen edities van Serious Request

Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen edities van Serious Request

Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen edities van Serious Request

Vanavond is het weer zover: dan worden drie 3FM-dj’s in het Glazen Huis in Apeldoorn opgesloten om geld in te zamelen voor Serious Request, in samenwerking met het Rode Kruis. Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Angelique Houtveen zijn degenen die het dit jaar moeten gaan doen. Om de nieuwe editie af te trappen: een overzicht van de afgelopen edities.

Lees ook: Tijn (6) van nagellakactie Serious Request overleden

2003

Ingezameld bedrag: € 16.000

In 2003 heette de actie nog Request on Tour en werd er de laatste drie dagen van het jaar met een bus door het land gereden om geld in te zamelen voor Villa Pardoes, door middel van het aanvragen van verzoeknummers.

2004

Locatie: Neude in Utrecht
Ingezameld bedrag: € 915.955

Als opvolger van Serious Request on Tour in 2003, zag de inzamelingsactie er dit jaar uit zoals we ‘m nu kennen. Giel Beelen, Wouter van der Goes en Claudia de Breij lieten zich tijdens deze eerste editie opsluiten in een glazen studio.

2005

Locatie: Neude in Utrecht
Ingezameld bedrag: € 2.203.549

De tweede editie vond wederom plaats in Utrecht. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes dronken een week lang sapjes om geld binnen te halen voor de kinderen in Congo.

2006

Locatie: Neude in Utrecht
Ingezameld bedrag: € 2.848.495

Voor de derde keer op rij stond het Glazen Huis op de Neude in Utrecht. Er werd binnen zes dagen € 1.848.495 opgehaald, en daar werd door de regering een miljoen euro bovenop gegooid. Het geld ging naar slachtoffers van landmijnen.

Zo zag de finale er in 2006 uit: de dj’s gaan los op Chelsea Dagger.

2007

Locatie: Plein in Den Haag
Ingezameld bedrag:  € 5.249.466

Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Rob Stenders lieten zich insluiten om geld op te halen voor het realiseren van betere drinkwatervoorzieningen in de wereld. Het was de eerste keer dat het Glazen Huis niet in Utrecht stond.

2008

Locatie: Grote Markt in Breda
Ingezameld bedrag: € 5.702.621

In 2008 stond Serious Request in het teken van vluchtelingen en gingen Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen het Glazen Huis in. Het opgehaalde bedrag werd door de Nederlandse regering aangevuld met € 2.500.000.

Tijdens deze editie was Antonie Kamerling een van de gasten in het Glazen Huis.

2009

Locatie: Grote Markt in Groningen
Ingezameld bedrag: € 7.113.447

Gerard Ekdom, Giel Beelen en Annemieke Schollaardt lieten zich vrijwillig zes dagen opsluiten om geld binnen te harken in de strijd tegen malaria. Vijf steden maakten dit jaar kans om het Glazen Huis in hun stad te krijgen. Uiteindelijk kwam deze in Groningen te staan. Hoogtepunten waren het kaalscheren van het hoofd van Waylon voor het mooie bedrag van € 7.150 en Gerard Ekdom die Living Doll van Cliff Richard playbackte voor meer dan € 14.000.

2010

Locatie: Markt in Eindhoven
Ingezameld bedrag: € 7.471.000

Tijdens de editie van 2010 werd er geld ingezameld voor aidswezen. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zaten dit jaar in het Glazen Huis. De band BLØF had dit jaar de themasong Wijd Open gemaakt. Het nummer Hello van Martin Solveig werd door de dj’s die week plat gedraaid, zoals je in onderstaande video ziet.

2011

Locatie: Beestenmarkt in Leiden
Ingezameld bedrag: € 8.621.004

Gerard Ekdom, Timur Perlin en Coen Swijnenberg gingen in 2011 het Glazen Huis in om geld op te halen voor moeders die zijn beschadigd door oorlog en conflicten. Een van de opvallendste acties was die van dj Frank Dane, die een paperclip tegen andere objecten ruilde. Het begon bij een gesigneerde cd van BLØF en eindigde met twee Nissan Jukes. Giel Beelen organiseerde dat jaar Circus Request, waarvoor hij elke dag in een ander poppodium in het land een festival organiseerde.

2012

Locatie: Oude Markt in Enschede
Ingezameld bedrag: € 13.839.731

Om geld binnen te halen voor het terugdringen van babysterfte lieten Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Giel Beelen zich opsluiten in het Glazen Huis. Toffe dingen die dit jaar werden geveild waren onder andere een gebruikte joker uit Wie is de Mol?, een nachtje slapen in IKEA, een gastrol in Toren C en een masterclass van Hans Klok.

Onderstaande video ging naderhand viral.

2013

Locatie: Wilhelminaplein in Leeuwarden
Ingezameld bedrag: € 12.302.747

‘Let’s Clean this Shit up’ was dit jaar de slogan van de inzamelingsactie, waarmee geld werd binnengehaald voor kinderen die sterven aan diarree. Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg lieten zich opsluiten.

2014

Locatie: Grote Markt in Haarlem
Ingezameld bedrag: € 12.000.438

In 2014 werd er geld binnen geharkt voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg vertoefden zes dagen in het Glazen Huis. Tijdens deze editie wordt het nummer I’ll Be There This Christmas van Gary Fomdeck een grote hit. Coen en Domien belden met de zanger omdat zijn liedje enorm vaak werd aangevraagd. Tijdens het telefoongesprek herkennen ze echter Gary’s stem. En wat blijkt? Gary is Gerard Ekdom. Uiteindelijk zingt hij het nummer live in het Glazen Huis, waarmee hij € 46.839 voor het Rode Kruis ophaalt. Het nummer wordt later ook op nationale radiostations gedraaid en schiet omhoog in de hitlijsten.

2015

Locatie: Pancratiusplein in Heerlen
Ingezameld bedrag: € 8.671.288

Het doel van deze editie waren kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. Daarvoor werden Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren in het Glazen Huis opgesloten. De nummers Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij en Hello van Adele waren deze editie het meest populair.

Tijdens deze editie was het de kleine Lot die onze harten stal.

2016

Locatie: Grote Markt in Breda
Ingezameld bedrag: € 9.257.000

Na acht jaar keerde Serious Request in 2016 weer terug naar Breda. Deze keer werd er geld binnengehaald voor jonge slachtoffers van longontsteking, die leven in oorlogsgebieden in Afrika. Tijdens deze editie verbleven er maar twee dj’s in het Glazen Huis: Frank van der Lende maakte zijn debuut en Domien Verschuuren liet zich voor de derde keer opsluiten. De actie die heel Nederland is bijgebleven werd gedaan door de zesjarige Tijn. Hij leed aan ongeneeslijke vorm van herstenstamkanker en wilde 100 euro voor Serious Request inzamelen door de nagels van mensen te lakken. De actie werd zo’n succes dat er ruim 2,5 miljoen euro met zijn actie werd opgehaald en later – los van de 3FM-actie – nogmaals 1 miljoen voor behandeling voor andere kinderen met hersenstamkanker. Tijn overleed op 7 juli 2017.

2017

Locatie: Marktplein in Apeldoon

Op maandagavond 18 december 2017, rond 20.00 uur, gaat Serious Request 2017 van start. De drie dj’s die zich laten opsluiten zijn Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Angelique Houtveen. Het Glazen Huis heeft dit jaar een metamorfose ondergaan: het krijgt twee verdiepingen en bestaat volledig uit glas. Op de laatste dag zullen er ook dj’s van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 komen helpen met de actie.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Beeld: Hollandse Hoogte