Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dít is waarom het best verstandig is om uit groepsapps te stappen

Dít is waarom het best verstandig is om uit groepsapps te stappen

Dít is waarom het best verstandig is om uit groepsapps te stappen

Ook al is appen tegenwoordig één van de belangrijkste manieren om te communiceren en contact te houden met mensen, toch heeft het ook nadelen. Groepsapps kunnen namelijk voor extra stress zorgen. We appen meer dan ooit tevoren en staan niet stil bij de consequenties. 

Gezellig

Zo’n groepsapp is aan de ene kant erg leuk en gezellig. Zo heb je contact met veel mensen tegelijk en het zorgt voor de nodige ontspanning en vermaak. Toch kan je door een groepsapp ook stress ervaren. Je kan het gevoel hebben dat je veel mist als je je telefoon weglegt, of dat je overal op moet reageren. Ook kan je een schuldgevoel krijgen als je even niet gereageerd hebt. Dat je even geen zin had om online te zijn, begrijpen mensen minder goed in deze tijd. Want veel anders is er niet te doen, toch?

Stressvol

In een Amerikaans onderzoek blijkt dat volwassenen digitale communicatiemiddelen 43 procent méér zijn gaan gebruiken door de coronacrisis. Whatsapp heeft in maart 2020 bijvoorbeeld 40 procent meer gebruikers gekregen. Digitale communicatiemiddelen zijn nu heel fijn om toch in contact te blijven met elkaar, maar psycholoog Elias Aboujaoude legt in een artikel van BBC uit dat het ook allemaal heel stressvol kan zijn, omdat je altijd wilt weten wat er binnenkomt op je telefoon en dat we altijd maar gelijk moeten reageren. En waarschijnlijk zit je niet in één groepsapp, maar in meerdere groepen, over verschillende onderwerpen. Je hoofd moet dan veel schakelen tijdens het appen. Ontspannen appen zit er dan duidelijk niet meer in.

Lees ook
Eerste pollen in de lucht: dít zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en coronasymptomen

Ga eens bellen

En is die stress nou echt nodig? In veel groepsapps worden vooral grapjes gemaakt en felicitaties uitgedeeld als er iemand jarig is. Heel serieuze zaken worden er meestal niet in besproken. Er is dan ook een grote kans dat het gebruik van telefoons anders zal zijn na de coronacrisis, denkt Aboujaoude. Hij denkt dat mensen niet meer zo snel in groepsapps gaan en liever kiezen om meer serieuze gesprekken te voeren. De psycholoog denkt zelfs dat we weer meer gaan bellen, zodat we belangrijke gesprekken kunnen voeren zonder afgeleid te worden door andere appjes. Wie weet!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.