Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Gisteravond kruipend naar huis gegaan? Dit is wat er écht werkt tegen een kater

Gisteravond kruipend naar huis gegaan? Dit is wat er écht werkt tegen een kater

Gisteravond kruipend naar huis gegaan? Dit is wat er écht werkt tegen een kater

Gisteravond was het laat, het was heel erg gezellig en de drankjes smaakten je iets te lekker. En nu heb je last van hoofdpijn, klamme handjes en een draaiende maag. Oftewel, je hebt een kater. Maar hoe kom je daar nu zo snel mogelijk vanaf? We hebben een aantal tips (die wél echt werken) voor je op een rijtje gezet.

1. Stay hydrated

Die vreselijke hoofdpijn en die droge tong komen doordat je bent uitgedroogd. Ja, ook nadat je zoveel alcohol versnaperd hebt, kun je uitdrogen. Wetenschappers hebben ontdekt dat slechts vier borrels ervoor zorgen dat je tussen de zeshonderd en duizend milliliter water kwijtraakt. Drink een paar grote glazen water of zetd een kop thee. Spoel met je drinken dan gelijk twee aspirientjes weg. Nog een tip: sportdrankjes vullen de mineralen ook weer aan.

2. Vette hap

Een lekker portie patat met mayo of een gebakken eitje met spek: je zult al snel merken dat je na een vette hap alweer een beetje opknapt. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Als je lichaam de alcohol afbreekt, komt er acetaldehyde vrij. Die stof zorgt voor de misselijk, draaierigheid en je verhoogde hartslag. Helaas is er niet voldoende wetenschappelijk bewijs dat een vette hap je lichaam helpt om acetaldehyde af te breken. Het leggen van een bodem voordat je gaat drinken is wel goed voor en dat is wél wetenschappelijk bewezen. Een goede maaltijd zorgt er namelijk voor dat de alcohol minder snel wordt opgenomen.

3. Kopje koffie

Geef niet alleen de alcohol de schuld als je je brak voelt, het komt namelijk ook doordat je minder goed geslapen hebt. Grote kans dat je je acht uur slaap niet gehaald hebt. Daarnaast slaap je met alcohol in je bloed gewoon minder goed. Je valt dan wel als een blok in slaap, maar de rest van de nacht slaap je een stuk lichter. Een sterke kop koffie als je wakker wordt kan je helpen de dag door te komen.

4. Een borreltje? 

Echte kroegtijgers nemen een nog een biertje om de kater mee weg te spoelen. Volgens wetenschappers is dit helaas niet zo’n goed idee. Je lever heeft namelijk tijd om weer tot rust te komen. Dat gaat niet lukken als er nog meer alcohol in je lichaam komt. Het advies is om de eerste 48 uur geen alcohol te drinken.

Lees ook
Geen zin meer in een enorme kater? Laat deze alcoholische drankjes dan maar staan

5. Fresh air

Door een wandeling te maken zul je je echt beter voelen. Combineer je wandeling met zo’n vette hap en loop even langs de snackbar voor een frikandel speciaal. Wil je professioneel weer frisse lucht krijgen? In Korea zijn er speciale bars waar je aan een zuurstoftank (!) kunt hangen. Af en toe zijn die ook in Nederland te vinden. Het zou iets te maken hebben met die acetaldehyde, dat vrijkomt als je lichaam alcohol afbreekt, maar sluitend wetenschappelijk bewijs is er nog niet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: FavorFlav | Beeld: Getty Images