Wij mogen dan paasbrood, gekookte eieren en een boterlam op tafel zetten, in de rest van de wereld staan er heel andere gerechten op het menu. Van lamsvlees tot soep en van donuts tot ham: dit eet de rest van de wereld met Pasen.
Lees ook: 10x leuk om te doen met Pasen
Rusland: Pashka
De Russen zijn dol op dit traditionele toetje. Pashka is een soort pudding van hüttenkäse en roomkaas met fruit. Het is hartige pudding, die men vaak eet met een broodje.
Frankrijk: Gigot d’agneau
Met Pasen eten de Fransen gigot d’agneau. Wat dat is? Frans voor geroosterd lamsvlees met knoflook en rozemarijn.
Finland: Mämmi
In Finland staat Mämmi op het menu. Dit toetje wordt gemaakt van water, stroop, gemoute rogge, roggebloem en sinaasappelschil. Je moet op tijd beginnen met de voorbereidingen, want dit gerecht moet zo’n drie tot vier dagen in de koelkast staan voor het met melk of room geserveerd kan worden.
Italië: Pizza chiena
In het Italiaanse Napels is de pizza chiena een klassieker met deze feestdag. Pizza chiena betekent niets anders dan gevulde pizza en is eigenlijk een combi van pizza en hartige taart. De vulling bestaat vaak uit ei, vlees en kaas.
Brazilië: Paçoca de amendoim
Dit zoete cakeje wordt gemaakt met pinda’s, zout, suiker en een beetje bloem. Standaard op tafel bij het Braziliaanse paasontbijt.
Verenigd Koninkrijk: Hot cross buns
Deze Britse lekkernij is een ware traditie op Goede Vrijdag. De buns zijn een soort krentenbollen met een kruis van glazuur erop, die speciaal voor Pasen gebakken worden.
Verenigde Staten: Easter ham
Beenham uit de oven, liefst met een glazuurlaagje van honing en suiker of van ananas. Tegenwoordig bewaren we vlees vers in de koelkast, maar vroeger ging dat anders. Dieren werden in de herfst geslacht en het vlees werd gepekeld en vervolgens bewaard tot Pasen. Dit Amerikaanse traditionele paasgerecht stamt nog uit die tijd.
Spanje: Rosquillas
Rosquillas de semana santa is de volledige naam van deze lekkernij. De vertaling? Paasdonuts. Dit zijn donuts gemaakt van gefermenteerde bloem, met een laagje suiker erop.
Polen: Zurek
Zurek is een Poolse soep die rond Pasen erg populair is. De soep wordt gemaakt van rogge, worst en hardgekookte eieren.
Ben jij door deze gerechten geïnspireerd om een internationale maaltijd op tafel te zetten, of houd je het bij een goedgevulde paasstol?
Bron: Insider