Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dit is de reden dat knopen bij vrouwen links en bij mannen rechts zitten

Dit is de reden dat knopen bij vrouwen links en bij mannen rechts zitten

Dit is de reden dat knopen bij vrouwen links en bij mannen rechts zitten

Misschien is het je nooit eerder opgevallen, misschien vroeg je het je al een tijdje af (net als wij). Knopen zitten bij mannenkleding altijd rechts en bij vrouwen links. Waarom is dat?

Lees ook: 5 kledingstukken die iedere kleine vrouw zou moeten hebben

De knopenregel bestaat al lange tijd en wordt door alle merken nageleefd: van Zeeman tot Chanel.

In de negentiende eeuw droegen vrouwen hoepelrokken, korsetten en onderjurken. Die onderjurken hadden allemaal knoopjes, die de dames uit de high society natuurlijk niet zelf dichtknoopten. Die klus was voor de kamermeisjes. Om het werk wat makkelijker voor ze te maken, werden de knoopjes er in spiegelbeeld op genaaid.

In die tijd waren knopen duur en als je ze in plaats van touwtjes op je kleding had, werd dat als statussymbool gezien. Voor een ‘gewone’ vrouw was het al heel wat om überhaupt knopen te dragen. Toen de rijken besloten om ze ook nog eens aan de andere kant te laten naaien, wilde het gewone volk dat ook: voortaan naaiden ze hun knopen lekker chic aan de linkerkant. Later, toen er meer kleding voor de massa werd gemaakt, zetten de naaisters alle knopen aan de linkerkant van de kledingstukken. Het verschil tussen arm en rijk werd daarmee minder groot.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Ze.nl Beeld: Shutterstock