Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bakken kritiek voor Disney: live-action ‘Mulan’ opgenomen in omstreden provincie Xinjiang

Bakken kritiek voor Disney: live-action ‘Mulan’ opgenomen in omstreden provincie Xinjiang

Thuis & wonen
Bakken kritiek voor Disney: live-action ‘Mulan’ opgenomen in omstreden provincie Xinjiang

De live-action versie van ‘Mulan’ is pas een paar dagen beschikbaar op Disney+, maar heeft al een hoop stof doen opwaaien. Entertainmentbedrijf Disney ligt onder vuur vanwege het maken van opnames voor de film in de Chinese provincie Xinjiang, meldt The Hollywood Reporter. Xinjiang is de regio waar volgens internationale mensenrechtenorganisaties de rechten van de Oeigoeren worden geschonden.

Opnames ‘Mulan’ in Xinjiang

In de aftiteling van de film worden acht overheidsinstellingen in Xinjiang bedankt. Daaronder zit ook het openbare veiligheidsbureau in de stad Turpan. In die plaats heeft China een aantal, wat critici noemen, “heropvoedingskampen” gebouwd. Daar zouden Oeigoeren zonder proces gevangen worden gehouden.

Onderdrukking door de Chinese regering

De Oeigoeren, een moslimminderheid uit dat gebied, zijn het slachtoffer van stelselmatige onderdrukking door de Chinese regering. Zo zijn er grootschalige interneringskampen waar gevangenen dwangarbeid verrichten. De Chinese overheid omschrijft de kampen als onderwijscentra.

Boycot

Eerder kwam van de demonstranten in Hongkong al de oproep om de film te boycotten. Dat gebeurde nadat de Chinees-Amerikaanse hoofdrolspeelster Liu Yifei zich op sociale media achter de politie in Hongkong schaarde. In Hongkong wordt al maanden gedemonstreerd tegen een te grote politieke invloed van Peking. Ook vanuit Zuid-Korea, Thailand en Taiwan kwamen al oproepen voor een boycot.

Lees ook
Bingen, maar! Dit zijn de tien beste series op streamingsdienst Disney+

Vanaf december gratis

Sinds afgelopen vrijdag staat de film Mulan op Disney+ en is deze te zien tegen een betaling van 22 euro. Degenen die dat bedrag niet neer willen leggen, moeten drie maanden wachten. Op 4 december is de film gratis te bekijken, zo bleek vorige week na een update van de servicepagina van de streamingsite.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: still

Shoppen is altijd een goed idee