Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Deze 8 dingen kun je beter niet zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Deze 8 dingen kun je beter niet zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Deze 8 dingen kun je beter niet zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Solliciteren! Eng, eng, eng! Ben je ein-de-lijk uitgenodigd voor een gesprek na het schrijven van duizend brieven? Dan gaan wij je nu helpen om die baan binnen te slepen. Er zijn een paar dingen die mensen vaak zeggen tijdens hun sollicitatiegesprek, maar die de werkgever helemaal niet wil horen. Vermijd deze valkuilen dus.

1. Meteen over vakantie/zwangerschapsverlof/vrije dagen beginnen

Begin niet voordat je de baan hebt al te praten over de mogelijke momenten waarop je NIET wilt werken. Je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten, dus zorg eerst maar dat ze je geschikt vinden. In een volgend gesprek kunnen deze praktische zaken altijd nog worden besproken.

2. Vraag niet direct naar promotiemogelijkheden

Natuurlijk is het interessant om te weten wat er mogelijk is bij een bedrijf. Maar als je de eerste keer al vraagt naar de mogelijkheden voor promotie, suggereert dat een beetje dat je zo snel mogelijk van die baan af wilt (die je dus nog niet eens hebt). Ook dit is ook weer iets om later te bespreken.

3. Negatieve dingen zeggen over je vorige baan 

Hoe vervelend je vorige baan of baas ook was, klaag er niet over. Hang je vuile was niet buiten. Want als je dat nu doet, zul je dat mogelijk ook doen over deze werkgever mocht je daar weer weggaan. Geen prettig vooruitzicht voor een baas. Daarnaast kom je over als een klager. Niet doen dus.

4. Mijn enige zwakke plek is dat ik te perfectionistisch ben

Zelfs als dit waar is, kun je toch beter iets anders zeggen als naar je zwakke plek wordt gevraagd. Want niemand is perfect, en perfectionistisch zijn is geen zwakte. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Zeg bijvoorbeeld zoiets als: ‘Ik ben erg rommelig, maar weet altijd wel precies waar alles ligt op mijn bureau.’

5. Ik zoek iets interessanters/uitdagenders 

De baan waarop je solliciteert moet niet alleen wat interessanter/uitdagender zijn dan je vorige baan. Het moet DE DROOMBAAN zijn. Probeer dit dus ook over te brengen tijdens het gesprek: jij bent perfect voor de baan en de baan is perfect voor jou!

6. Ik ben heel nerveus

Dat zien zij ook wel. Het is dus absoluut niet nodig om dit te zeggen.

7. Ik heb geen vragen

Grote kans dat je aan het einde van het gesprek de vraag krijgt of jij nog vragen hebt. Probeer van tevoren wat vragen voor te bereiden die je kunt stellen over het bedrijf, het team et cetera, om je motivatie om daar te werken nog eens te benadrukken.

8. Niet weten wat het bedrijf eigenlijk precies doet

Lees je goed in en doe onderzoek, zodat je weet wat het bedrijf precies doet en wat de functie inhoudt. Dan kun je ook veel beter overbrengen waarom jij geschikt bent voor die baan en wat je voor het bedrijf kunt betekenen.

Kat in het bakkie! Succes!

Lees ook:

11 tips: zo nodigen ze jou uit op een sollicitatiegesprek

8 tips om jouw droombaan te bemachtigen

9 dingen die je niet wist over The Devil Wears Prada

 

Bron: vacature.com / careergirldaily.com