Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leuk, mooi en vooral heel handig: déze 5 planten weren muggen uit je huis

Leuk, mooi en vooral heel handig: déze 5 planten weren muggen uit je huis

Leuk, mooi en vooral heel handig: déze 5 planten weren muggen uit je huis

Ben je eindelijk in slaap gevallen, hoor je gezoem naast je oor. Ja hoor, wéér een mug in de slaapkamer. Buiten dat je gek wordt van dat geluid, zijn de muggenbulten de volgende dag ook niet echt prettig. Weleens gedacht aan planten in je kamer? Er bestaan namelijk planten waar muggen een hekel aan hebben.

Planten tegen muggen

Als muggen je iedere nacht weer wakker weten te houden, heb je vast van alles al geprobeerd om ertegen te doen. Maar wist je ook dat het planten bestaan die muggen tegengaan? Flair zet er vijf voor je op een rij.

1. Kattenkruid

Heb je een kat als huisdier, dan heb je dubbel veel aan dit plantje. Kattenkruid trekt – zoals de naam al zegt – katten aan, maar stoot muggen af. De geur van het kruid werkt zelfs beter dan het spulletje DEET. Je kan dit kruid zelfs op drie manieren gebruiken. Zet een grote bak met deze plant voor je raam; dat is gezellig én effectief. Je kan ook gewoon kattenkruidolie halen bij de drogist. Wil je écht zeker weten beschermd zijn tegen de stekende beestjes, dan kan je de blaadjes van het kruid kneuzen en het sap op je huid smeren.

2. Lavendel

We gaan verder met nog zo’n mooi paars plantje. Lavendel ruikt voor ons heerlijk; we hebben kasten vol liggen met geurzakjes van deze plant. Maar muggen moeten er niets van hebben. Vliegen en motten trouwens ook niet, dus dit is een zeer multifunctionele plant. Je kan je good old geurzakje naast je op het nachtkastje leggen of, net als bij het kattenkruid, een olie van lavendel kopen. Je ruikt en slaapt voortaan heerlijk.

3. Goudsbloem

Heb je echt totaal geen groene vingers, maar wil je wel wat tegen de muggen doen, dan is dit het perfecte plantje voor jou. De goudsbloem is niet alleen prachtig om te zien, het plantje heeft ook nog eens weinig onderhoud nodig. In de bladeren van de bloem zit een olie die een erg sterke geur afgeeft waar muggen én ook mieren een hekel aan hebben.

Lees meer
5 redenen waarom jíj altijd degene bent die gestoken wordt door muggen

4. Citroengras

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk last van veel muggen. Dan heb je vast ook al een paar citronellakaarsen in huis staan. Een heel handig middeltje als je ’s avonds laat buiten zit, maar niet verstandig om de hele nacht te laten branden naast je bed. Gelukkig zijn er ook andere hulpmiddelen die een citroengeur afgeven en de muggen dus laten verdwijnen. Citroengras is niet alleen lekker om te gebruiken bij het koken, het is ook heerlijk voor je nachtrust. De olie in het gras wordt namelijk gebruikt voor de zojuist genoemde citronellakaarsen en heeft dus hetzelfde effect op muggen. Oké, het is misschien niet het leukste plantje om je slaapkamer mee op te pimpen, maar je wordt in ieder geval niet lek gestoken wakker.

5. Munt

Er is een kans dat je dit plantje al in huis hebt. Zo niet, zeker doen! Van een muntplantje kan je zelf enorm genieten door er dagelijks muntthee van te maken of er vers mee te koken. En als jij op de bank geniet van je kopje kruidenthee, zorgt het plantje ervoor dat de muggen, spinnen, fruitvliegjes, bladluizen en muizen (!) in een piep (of een zoem) weggaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock