Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dit is de reden waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)

Dit is de reden waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)

Dit is de reden waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)

Merk je dat jouw nieuwe roestvrijstalen pan met een dikke bodem geen goede anti-aanbaklaag heeft? Laat de pan dan eerst inbranden voor je hem gebruikt. Hoe je dat moet doen leggen wij stap voor stap uit.

Anti-aanbaklaag

Roestvrijstalen pannen met een dikke bodem hebben vaak geen goede anti-aanbaklaag. Je kunt de pan zelf laten inbranden om deze laag te creëren. Na het inbranden is je pan voorzien van een goede anti-aanbaklaag en kun je hem gebruiken zonder dat eten snel aanbrandt.

Lees ook
Bijzonder: Douwe Bob gaat met zijn restaurant wekelijks eten koken voor daklozen

Hoe laat je een pan inbranden?

1. Schoonmaken

Zorg ervoor dat voor je begint de pan goed schoon is gemaakt en helemaal droog is.

2. Zet de pan op het vuur

Nadat de pan schoon en afgedroogd is, kun je hem op het vuur zetten. Het is daarbij belangrijk dat de pan gelijkmatig opwarmt. Zorg er ook voor dat de pan tot ongeveer 100 graden wordt verwarmd en niet te heet wordt.

3. Insmeren

Wanneer de pan warm genoeg is, kun je beginnen met de olie. Je kunt hiervoor het beste zonnebloemolie gebruiken. Giet wat olie in de pan en smeer het met een keukenpapiertje voorzichtig uit. De pan hoeft maar met een dun laagje olie bedekt te worden. Met meerdere dunne lagen olie zorg je voor een gelijkmatige anti-aanbaklaag.

3. Inbranden

Dan is het tijd om de pan echt in te gaan branden. De temperatuur moet steeds iets hoger worden gezet om de pan geleidelijk op te warmen. Door dit proces kunnen donkere plekken ontstaan, dus schrikt niet. Laat de pan een paar minuten op hoog vuur staan totdat de pan helemaal droog is.

4. Afkoelen en schoonmaken

Het vuur kan uit na het inbranden. Vervolgens moet de pan even afkoelen. Is de pan helemaal afgekoeld? Maak hem dan schoon met warm water. Let op dat je geen afwasmiddel gebruikt! Dat zorgt ervoor dat het vet uit de pan weer verdwijnt en dat is nou net niet de bedoeling.

5. Herhalen

Wil je er zeker van zijn dat je lang kan genieten van je pan? Dan is het verstandig om de bovenstaande stappen nog een aantal keer te herhalen. Het is verstandig om de pan in ieder geval vijf keer in te branden voordat je er gebruik van maakt.

Pan klaar? Koken maar!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images