Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Daniëlle heeft een tweede huis op steenworp afstand van Rotterdam: ‘Het geeft mij vrijheid’

Daniëlle heeft een tweede huis op steenworp afstand van Rotterdam: ‘Het geeft mij vrijheid’

Daniëlle heeft een tweede huis op steenworp afstand van Rotterdam: ‘Het geeft mij vrijheid’

Wat een luxe, een tweede huis. Deze drie vrouwen hebben een escape: een plek waar ze helemaal tot rust komen en tot in de late uurtjes genieten van warme zomeravonden.

Tweede huis in de natuur

Daniëlle (41, kindercoach) is alleenstaande moeder van zoon Teddy (16) en trotse bezitter van een tuinhuisje in Rotterdam.

“Vroeger kwam ik al met mijn ouders op deze tuinvereniging in Rotterdam. Die ligt heel dicht bij de stad, maar vrijwel niemand kent hem. Een echte verborgen parel, zeg ik weleens, want de vereniging bestaat al vijftig jaar. Op vijf minuten lopen ligt een metro- en treinstation. We zitten hier zo in de woonmall en het centrum. Als er in de zomer iets leuks te doen is in de stad – bijvoorbeeld de Rotterdamse Havendagen – hoeven we daar niets van te missen.”

‘Het enige wat we nu niet hebben is wifi’

“Toen mijn ouders hun huisje verkochten, heb ik er met mijn inmiddels ex een huisje gekocht. Hij hield dat toen we uit elkaar gingen en twee jaar na de breuk, in 2012, kocht ik mijn eigen tuinhuisje. Ik woon op vierhoog in een appartement, maar zo ergens in april trek ik daar de voordeur achter me dicht om naar de tuinvereniging te gaan. Daar zit ik dan tot oktober. Eens in de paar weken check ik even of alles thuis nog in orde is en dan haal ik de post op. Het zomerhuis is echt mijn tweede huis. Ik heb zo veel leuke herinneringen op dit park. Ik heb hier mijn eerste vriendje gehad en mijn eerste zoen gekregen. Ik heb er vriendschappen opgedaan die tot op de dag van vandaag standhouden. Voor mijn zoon Teddy geldt hetzelfde: hij heeft hier in de loop der jaren heel veel vrienden gemaakt. Als we in het tuinhuisje zijn, gaat Teddy vanaf daar naar school. Dat is ongeveer dezelfde afstand als vanaf ons appartement.”

Ons-kent-ons

“Dit tuinhuisje geeft mij vrijheid. Het gevoel van de deuren opendoen en met een kop koffie in je tuin gaan zitten, is toch anders dan wanneer je op je balkon staat. Het is een enorme luxe, zo ervaar ik dat echt. Vroeger was het verblijf hier heel basic. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er niet eens stroom was: iedereen had aggregaten en olielampen in en om het huis. Het enige wat we nu niet hebben is wifi. Ach, tegenwoordig heb je toch unlimited internet allemaal. En tv-kijken doe ik toch amper, als ik hier ben leef ik buiten. Waar we wel rekening mee moeten houden, is dat we niet alle apparaten tegelijk aan kunnen zetten. Daar ben je na een paar keer doorgeslagen stoppen zo aan gewend.”

“In 2012, toen ik mijn eigen huisje kocht, kreeg ik reuma. Ik werd honderd procent afgekeurd en ben daarna voor mezelf begonnen als kindercoach. ‘Je gaat leven als een gepensioneerde,’ voorspelde de arts mij. Als ik mezelf nu een beetje zie aanrommelen in mijn moestuin en het gras zie maaien, denk ik nog weleens aan die woorden. De arts had gelijk en ik voel me er heerlijk bij.”

Lees ook
Het huis van Marga (38) werd getroffen door een tornado: ‘Overal op straat lagen dakpannen’

“Het is echt ons kent ons op de vereniging. Er wordt van alles georganiseerd, van een zeskamp tot een tentenkamp voor de kinderen op het centrale veld. Je bent hier nooit alleen, er is altijd wel iemand die tijd en zin heeft om een kop koffie te drinken. Maar ik vind het ook heerlijk om de rust op te zoeken. Dan trek ik het hek achter me dicht en hoor en zie ik niemand.”

Naast Daniëlle hebben ook Iris en Rachel een tweede huis. Hun verhalen lees je, naast die van Daniëlle, in Flair 23-2021, de editie die t/m 15 juni in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Ester Gebuis