Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Daarom gaat je tong zo prikken als je verse ananas eet

Daarom gaat je tong zo prikken als je verse ananas eet

Daarom gaat je tong zo prikken als je verse ananas eet

Wil je eens lekker gezond doen door verse ananas te eten, heb je na een paar stukjes het gevoel dat je tong weggevreten wordt. Wanneer dan ook nog eens je gehemelte en je lippen beginnen te prikken, zet je het bakje fruit al snel aan de kant. Herkenbaar? Natuurlijk, want dat prikkende gevoel dat een ananas je geeft, is heel normaal.

Proteïnen afbreken

Velen denken dat het zuur in ananas dat brandende gevoel veroorzaakt. Hoewel het er wel toe bijdraagt, is zuur niet de grote oorzaak. De ‘boosdoener’ in ananas is het enzym bromelaïne. Dat enzym breekt eiwitten af en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om vlees malser te maken. Die stof valt je mond aan zodra je kauwt, wat dat vervelende gevoel veroorzaakt. Wanneer je slikt, vernietigen je speeksel en maagzuren de enzymen. Dus ja, eigenlijk probeert het enzym bromelaïne een klein beetje je tong weg te eten. Gezellig.

ananas

copyright: giphy

 

Hoewel het misschien zo klinkt, is bromelaïne helemaal niet slecht voor je. Sterker nog, het is heel gezond. Het enzym is namelijk een ontstekingsremmer, wat verklaart waarom ananas in Centraal- en Zuid-Amerika al van oudsher gebruikt wordt tegen maag- en darmproblemen.

Hoe te voorkomen?

Het enzym bromelaïne zit vooral in de steel van de ananas. Als je die weghaalt, en dus het middendeel van de ananas helemaal verwijdert, zal het prikkende gevoel al heel wat minder zijn. Bovendien is het brandende gevoel veel heftiger bij onrijpe ananassen en moet je je stukjes altijd spoelen voor je begint te smullen. Ten slotte krijg je het brandende gevoel niet van gekookte, gebakken of geroosterde ananas, aangezien de hoge temperatuur chemische reacties veroorzaakt die het enzym elimineren.

 

Lees ook:

Bron: flair.be