Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Culi recept: paaskrans

Culi recept: paaskrans

Thuis & wonen
Culi recept: paaskrans

Komt er bezoek over de vloer tijdens de paasdagen? Met dit recept heb je binnen een uurtje een heerlijke paaskrans op tafel staan voor bij de Paasbrunch. Smullen maar!

12 personen

Dit heb je nodig:

  • 2 citroenen
  • 500 g meel
  • 180 g suiker
  • snufje zout
  • 20 g gist
  • 215 ml lauwwarme melk
  • 3 eieren (medium)
  • 100 g vloeibare boter
  • 100 g gedroogde kersen
  • 200 g gemalen hazelnoten
  • 20 g geraspte hazelnoten

Zo maak je het:

Rasp de buitenkant van 1 citroen. Doe dit samen met het meel, 90 g suiker en een snufje zout in een beslagkom. Verkruimel de gist in 200 ml lauwwarme melk. Doe er 1 el suiker doorheen en los het gist helemaal op. Doe het gistmengsel, 1 ei en de boter in de beslagkom bij het meel. Kneed alles met een mixer in ongeveer 3 minuten tot een glad deeg. Dek het deeg in de beslagkom af met een schone theedoek en laat het op een warme plek 35 minuten rijzen.

Intussen hak je voor de vulling de kersen grof. Rasp de buitenkant van de tweede citroen. Splits 2 eieren. Bewaar het eigeel. Klop het eiwit op en voeg langzaam 75 g suiker toe. Meng de gemalen hazelnoten, citroenrasp en kersen hier doorheen.

Meng 1 eigeel met 1 el melk. Pak nu het deeg weer en kneed het met je handen op een met meel bestrooide ondergrond. Als het nog te kleverig is, kun je er eventueel nog wat meel (3-5 el) doorheen kneden. Het deeg rol je uit tot een rechthoek van 50×30 cm. Het notenmengsel verspreid je gelijkmatig over het deeg. Daarbij laat je één rand vrij. Rol het deeg vanaf de lange kant op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de deegrol in de lengte. Zo ontstaan twee deegstrengen die voorzichtig, zoals bij een koord, met elkaar moeten worden verdraaid. Dan vorm je met het deegkoord een krans. De uiteinden druk je aan de onderkant goed tegen elkaar aan.

Besprenkel de krans met het ei-/melkmengsel en met de geraspte hazelnoot. Laat ‘m onder een schone theedoek minimaal 20-30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 170ºC (een heteluchtoven op 150ºC). Bak de deegkrans onder in de oven circa 45 minuten. Dek ‘m na 30 minuten met bakpapier af, zodat-ie niet te donker wordt.

Tip: een afgebakken krans laat zich prima invriezen. Kort voordat de gasten komen, haal je ‘m uit de vriezer. Zonder ‘m te laten ontdooien, bak je de krans in een voorverwarmde oven op 180ºC (bij een heteluchtoven 160ºC) in het midden van de oven 10-12 minuten af.

Kijk voor meer recepten voor Pasen in het Dossier ‘Paasbrunch recepten’ >>

Fotografie: Julia Hoersch voor Picture Press/Hollandse Hoogte

Shoppen is altijd een goed idee