Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Culi: Luxe vanille cupcakes

Culi: Luxe vanille cupcakes

Thuis & wonen
Culi: Luxe vanille cupcakes

Het is zondag! En heb je zin om lekkere luxe vanille cupcakes te bakken? Bekijk dan snel het culi-recept, smakelijk!

Dit heb je nodig (12 stuks):

  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 grote biologische eieren, op kamertemperatuur
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 3 el halfvolle of volle melk, op kamertemperatuur
  • Extra: muffinplaat voor 12 muffins
  • 12 papieren muffinvormpjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef het meel en zout boven een vel bakpapier. Klop de boter in een kom met een pollepel of mixer tot hij lichtgeel is. Klop geleidelijk de suiker erdoor.

Klop het mengsel nog 4 minuten grondig, tot het licht en luchtig is. Klop de eieren los met de vanille en meng dit eetlepel voor eetlepel goed door het botermengsel. Schraap de wand van de kom van tijd tot tijd af. Voeg het bakmeel in drie porties toe, afgewisseld met eetlepels melk en spatel elke portie er met een grote metalen lepel door.

Verdeel het beslag over de papieren vormpjes. Bak de cupcakes 20 minuten, tot ze gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Haal ze uit de oven en laat ze 2 minuten afkoelen in de muffinplaat. Zet ze dan voorzichtig op een rooster en laat ze volledig afkoelen voor je ze afwerkt met bijvoorbeeld het vanille- of citroenglazuur.

Vanille- of citroenglazuur
voor 12 cupcakes

  • 75 g boter, op kamertemperatuur
  • 250 g poedersuiker, gezeefd
  • 4 el halfvolle of volle melk
  • plus 1 tl vanille-extract of 3 el lemon curd (naar keuze)

Zo maak je het:

Klop de boter in een kom met een pollepel of mixer romig. Klop op lage snelheid geleidelijk de poedersuiker erdoor. Voeg smaakmakers en eventuele kleurstofpasta toe als het mengsel heel licht van kleur en glad is.

Dek het glazuur af en zet het in de koelkast bij warm weer of als het glazuur erg zacht is. Het moet stevig zijn, maar nog wel smeerbaar.

Schep het met een paletmes of lepel in een spuitzak met stervormige spuitmond en spuit er dan rozetten mee op de cupcakes. Versier met eventuele decoraties en laat het glazuur opstijven.

Deze recepten komen uit Heel Holland bakt, bakboek voor thuisbakkers met recepten uit het gelijknamige televisieprogramma. € 29,95, Kosmosuitgevers.nl

Shoppen is altijd een goed idee