Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Culi: citroen-kwarktaart à la Drifa

Culi: citroen-kwarktaart à la Drifa

Thuis & wonen
Culi: citroen-kwarktaart à la Drifa

Deze week vertellen Marokkaanse moeders en dochters in Flair over hun liefde voor koken. Speciaal voor jullie nog een mooi verhaal én een heerlijk gerecht. En wel van Drifa, moeder van cabaretier Najib Amhali en dochter Yousra. Drifa’s lievelingsgerecht: citroen-kwarktaart.

Het weekend begint bij Drifa op vrijdag en staat altijd in het teken van gezelligheid. Vriendinnen, familie, kinderen en kleinkinderen lopen de deur plat. ‘Iedereen neemt iets lekkers mee,’ vertelt Drifa. ‘Ik kook nooit voor twee man, maar houd er rekening mee dat er mensen blijven eten. Ik geniet ervan om voor anderen te koken.’

Drifa’s kinderen zijn makkelijke eters. ‘Net als ik zijn ze niet veeleisend. Mijn moeder vertelde me dat ze vaak aardappelen voor me kookte toen ik klein was. Op een dag nam ze me mee naar een bruiloft, waar de lekkerste gerechten op tafel stonden. Ik wilde al dit heerlijks niet eten en bleef maar zeuren dat ik naar huis wilde: naar onze eigen aardappelen. De mensen aan tafel vroegen mij waarom ik huilde, waarop mijn moeder niet durfde te vertellen dat ik onze aardappelen verkoos boven hun feestmaaltijd.’

Hollandse kost

Drifa groeide op in het berberse Nador, vlak bij de Spaanse enclave Melilla. De Spaanse invloeden zijn aanwezig in haar gerechten, maar haar kinderen hebben haar geïnspireerd om ook andere wereldgerechten te maken. Haar oudste zoon Najib, Marokkaans-Nederlandse cabaretier en acteur, is gek op de Marokkaanse lasagne en de spaghetti van zijn moeder. ‘Mijn moeder kookt ook Hollandse kost voor ons, en geeft er haar eigen Marokkaanse draai aan. Dat zit ‘m in de kruiden die ze gebruikt. Eigenlijk is alles wat mijn moeder maakt lekker. Dat geldt zeker voor mijn lievelingsgerecht: gefrituurde aardappelschijfjes met een saus van tomaat en gehakt. Een zelfbedachte combinatie van een paar simpele ingrediënten, maar de smaak brengt je in hogere sferen. Hier kun je mij elke nacht voor wakker maken.’

Geraspte appel in de taart

Najib en zijn broertjes hadden het in hun jeugd niet breed. Vaak stond er patat met vissticks op het menu. Toch heeft hij er fijne herinneringen aan. Het was een onbezorgde tijd. Najibs leven veranderde echter ingrijpend toen zijn vader overleed. Als oudste zoon moest hij in een razend tempo volwassen worden. ‘Opeens droeg ik de verantwoordelijkheid voor mijn moeder en broertjes. Maar in mijn moeders ogen ben ik altijd haar zoontje gebleven. Het jongetje dat ze verwent met haar appeltaart met geraspte appel. Mijn broertjes Jamal, Mo, Reduan en ik houden niet van grote stukken appel in de taart en zo is ze op het idee gekomen de appel te raspen. Deze taart is kenmerkend voor mijn moeder. Elke verjaardag staat hij op tafel.’

Moeder Drifa maakt nog meer ongeëvenaarde gerechten: haar familie prijst haar tonijnsalade, monchoutaart en harira, Marokkaanse maaltijdsoep. Van al die mooie gerechten zijn er twee die Najib het meest mist als hij zijn moeder een tijdje niet heeft opgezocht: mama’s harira en haar overheerlijke tonijnsalade.

Met recht een echte dochter

Pleegdochter Yousra was als baby al kind aan huis bij het gezin van Drifa: ze is de dochter van haar zwager. Eerst was Yousra een oppaskindje, maar na het overlijden van haar moeder werd ze, met toestemming van haar vader, voorgoed opgenomen in het gezin. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in de buurt en ze zien elkaar regelmatig. Drifa verwent haar kinderen graag met lekker eten en Yousra vormt daarop geen uitzondering. ‘Yousra is gek op mijn kiploempia’s. Wanneer ik kiploempia’s maak en Youshra bij haar vader is, bewaar ik altijd wat voor haar.’ Drifa kijkt vertederd naar haar pleegdochter. ‘Ik kan haar met goed recht mijn dochter noemen. Het is fijn om te weten dat ze ondanks de afwezigheid van haar moeder omringd wordt door mensen die van haar houden.’

Citroen-kwarktaart à la Drifa

Op verjaardagen, maar ook op zondag komen er vaak zelfgebakken taarten op tafel. Van Hollandse appeltaart tot fruitige kwarktaart.

Dit heb je nodig:

25-50 g boter

200 g koekjes naar keuze

2 el (rodevruchten)jam naar keuze

8 blaadjes gelatine

1 citroen

400 ml slagroom

80 g suiker

320 g kwark

vers rood fruit (bijv. aardbeien, frambozen en rode bessen)

Zo maak je het:

Smelt de boter. Neem 25 gram als je boterige koekjes gebruikt en 50 gram als je bijvoorbeeld droge biscuitjes als bodem gebruikt. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng met de gesmolten boter en de jam. Bekleed een springvorm of lage taartvorm met een doorsnede van 24 cm met bakpapier. Maak van het koekjesmengsel een dunne, gelijkmatige bodem. Laat koud worden in de koelkast. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Rasp de schil van de citroen. Halveer de citroen en pers het sap eruit. Klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdikte. Los de uitgeknepen blaadjes gelatine met een beetje water op in een pannetje en voeg citroenrasp en -sap toe. Niet laten koken, alleen smelten. Haal van het vuur, roer de kwark erdoor en spatel de opgeklopte slagroom er voorzichtig door. Schenk het citroenkwarkmengsel in de vorm en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en plaats op een taartschaal. Garneer met het fruit.
Dit recept en de beelden komen uit het boek Melk en dadels ‑ 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders. Een kookboek waarin Marokkaanse culinaire tradities zijn vastgelegd en worden gedeeld door Rose Stories (opgericht door Chafina en Rachida) in samenwerking met kok Nadia Zerouali. Rose Stories verzamelt verhalen, kennis en gebruiken van vrouwen wereldwijd om deze te delen met de wereld, zodat ze blijven bestaan en worden doorgegeven. Kijk voor meer initiatieven en verhalen op Rosestories.nl.

Melk en Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders, Rose Stories in samenwerking met Nadia Zerouali en Van Lindonk & De Bres € 24,95.

 

Fotografie gerecht: Saskia Osnabrugge. Foodstyling: Nadia Zerouali. Fotografie Drifa: Rebke Klokke. Styling: Gonnie Constansia.

Shoppen is altijd een goed idee