Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vrolijk jezelf op met comfort food: met déze 6 simpele recepten zet je lekker én gezond eten op tafel

Vrolijk jezelf op met comfort food: met déze 6 simpele recepten zet je lekker én gezond eten op tafel

Thuis & wonen
Vrolijk jezelf op met comfort food: met déze 6 simpele recepten zet je lekker én gezond eten op tafel

Nu het weer herfst is, de klok is teruggedraaid naar wintertijd én we ook nog te maken hebben met een gedeeltelijke lockdown door het coronavirus, zijn we vooral binnen. Maakt dit alles je maar somber? Vrolijk jezelf op met heerlijk comfort food. En goed nieuws: Flair heeft een paar overheerlijke recepten voor je in petto.

1. Vegan pompoenrisotto met gebakken paddenstoelen, rode ui en
geroosterde hazelnoten

Benodigdheden:

Voor 4 personen:

  • 300 g Lassie risottorijst
  • 1 flespompoen
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 2 rode uien
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 100 g hazelnoten
  • 2 el agavesiroop
  • 1,25 l groentebouillon
  • 10 blaadjes verse salie
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwijder de schil en zaadlijsten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van twee centimeter. Snijd de rode uien in ringen, scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken en snijd de salie grof.
  3. Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en rooster het geheel twintig minuten in de oven.
  4. Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
  5. Meng de hazelnoten met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de hazelnoten tien minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Schud de hazelnoten halverwege de kooktijd een keer om.
  6. Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer twintig minuten. Roer tot slot de pompoen door de risotto.
  7. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de paddenstoelen in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer vijf minuten, voeg in de laatste minuut de gesneden salie toe.
  8. Voeg opnieuw een eetlepel olijfolie toe aan de pan en roerbak de rode ui op middelhoge temperatuur totdat deze zacht is geworden, dit duurt ongeveer vijf minuten. Voeg de balsamicoazijn toe aan de rode ui, verlaag de temperatuur en laat het geheel nog twee tot drie minuten pruttelen.
  9. Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten.

De tekst gaat verder onder de foto.

Vegan pompoenrisotto

2. Nachoschotel van gevulde rode puntpaprika’s met avocadosaus

Benodigdheden:

  • 4 rode puntpaprika’s
  • 2 avocado’s
  • 1 jalapeño
  • 1 limoen
  • 400 g zwarte bonen
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g cherrytomaten
  • 150 g mais
  • 125 g zure room
  • 100 g geraspte cheddar
  • 100 g ijsbergsla
  • 50 g nachos
  • 15 g koriander
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Halveer de rode puntpaprika’s in de lengte. Snijd door de steeltjes heen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en spoel de paprika’s onder koud water schoon. Dep de paprikahelften droog met keukenpapier en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Meng de tomatenblokjes, zwarte bonen en de helft van de mais met het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en uienpoeder in een kom. Schep het mengsel in de paprikahelften en verdeel hier de geraspte cheddar over. Verkruimel tot slot de nachos over de gevulde paprika’s.
  4. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en bak de gevulde paprika’s twintig minuten in de oven.
  5. Halveer ondertussen de cherrytomaatjes, snijd de ijsbergsla fijn, de koriander grof en de jalapeño in plakjes.
  6. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak het vruchtvlees fijn, voeg de zure room toe en meng tot een gladde avocadosaus. Halveer de limoen, pers het sap uit en voeg dit toe aan de avocadosaus. Roer de saus nog een keer door, proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Haal de gevulde paprika’s uit de oven en verdeel hier de overgebleven mais, cherrytomaten, ijsbergsla, koriander, jalapeño en avocadosaus over en serveer direct.

De tekst gaat verder onder de foto. 

nachoschotel

3. Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon

Benodigdheden:

Voor 4 personen:

  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken
  • 400 g kastanjechampignons
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 10 g verse tijm
  • 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 laurierblad
  • 1 l water
  • 50 g Blue Band margarine
  • 25 g bloem
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui, snijd het eekhoorntjesbrood fijn, snijd de kastanjechampignons in plakjes en scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken.
  2. Verhit 25 gram Blue Band margarine in een grote kookpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Pers de knoflook, rits de tijm en voeg dit samen met de kastanjechampignons toe aan de pan en roerbak vijf minuten mee.
  3. Voeg de bloem toe aan de pan en roerbak 1 minuut mee alvorens je het water toevoegt aan de pan.
  4. Voeg tot slot het laurierblaadje en gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan de pan, breng het geheel aan de kook, breng op smaak met zout en peper en laat 15 minuten op een lage temperatuur pruttelen.
  5. Verhit ondertussen nog 25 gram Blue Band margarine in een koekenpan en bak de gemengde paddenstoelen, terwijl je deze af en toe omschudt, op hoge temperatuur gaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  6. Haal de champignonsoep van het vuur, verwijder het laurierblad en blend kort met behulp van een staafmixer. Roer hier de Blue Band Finesse voor Koken door en verdeel de soep over de kommen. Verdeel de gemengde paddenstoelen over de kommen als garnering.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Romige champignonsoep

4. Gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten

Benodigdheden:

  • 1 pakje Thaise Gele Curry Kruidenpasta
  • 1 bloemkool, schoongemaakt en in gelijke roosjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 200 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 rode uien, in parten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el garam masala
  • 4 el olijfolie
  • 200 ml dikke yoghurt
  • 4 pitabroodjes
  • 2 lente-uien, in ringen
  • 15 g koriander, gehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Roer twee eetlepels olie en de garam masala met de kikkererwten in een kom. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de kikkererwten. Bestrooi ze met peper en zout. Zet ze voor dertig minuten in de oven en schep iedere tien minuten even om. Laat de kikkererwten afkoelen en zet weg tot verder gebruik.
  3. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Leg de bloemkool en de rode ui in parten op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Roer twee eetlepels olijfolie met de knoflook en kerriepoeder door elkaar en verdeel dit over de bloemkoolroosjes en ui. Bestrooi met wat peper. Zet in het midden van de oven en rooster ongeveer vijftien minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  4. Bak de kruidenpasta kort op hoog vuur. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Schep vervolgens de geroosterde bloemkool en rode ui er door. Voeg als laatste de doperwten toe en warm nog even goed door.
  5. Verwarm de pitabroden in de oven of broodrooster.
  6. Schep de curry in een schaal en garneer met de lente-ui, geroosterde kikkererwten en de gehakte koriander.
  7. Serveer met de yoghurt en de pitabroodjes.

De tekst gaat verder onder de foto.

Gele curry

5. Zwarte pasta met witte truffelsaus en spinazie

Benodigdheden:

Voor de pasta:

  • 250 g Linguine al Nero di seppia
  • 400 g spinazie
  • 1 flinke el White Truffle Sauce
  • Een scheut Marc-de-champagne azijn

Ter garnering:

  • Extra vierge olijfolie met witte truffel
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze:

  1. Kook als eerste de Linguine al Nero di seppia in zes tot acht minuten gaar en giet het af.
  2. Roerbak daarna de spinazie en blus die op het einde af met een scheut Marc-de-champagne-azijn.
  3. Meng vervolgens een flinke eetlepel White Truffle Sauce door de pasta.
  4. Leg de spinazie in een diep bord, dresseer daar de pasta overheen en garneer met geraspte Parmezaanse kaas.
  5. Maak het gerecht af met nog wat extra vierge olijfolie met witte truffel. Eet smakelijk!

De tekst gaat verder onder de foto.

Zwarte pasta

Lees ook 
Op de bank met een drankje: 7 makkelijke cocktailrecepten om er thuis het beste van te maken

6. Pizza Positiva​ als je even géén zin hebt om te koken​

Benodigdheden:

  • 1 Pizza Positiva (te koop bij onder andere de Albert Heijn), kies uit bloemkoolpizza gegrilde groente, volkorenpizza funghi & pomodori, bietenpizza geitenkaas & spinazie.

Bereidingswijze:

  1. Open de doos en haal de pizza uit de verpakking.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Bak de pizza acht tot tien minuten
  4. Aan tafel!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Pizza Positiva Gegrilde Groente

Bron en beeld: Green Food Lab

Shoppen is altijd een goed idee