Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Column Miljuschka: ‘Ik heb een heerlijke jeugd bij mijn moeder gehad’

Column Miljuschka: ‘Ik heb een heerlijke jeugd bij mijn moeder gehad’

Column Miljuschka: ‘Ik heb een heerlijke jeugd bij mijn moeder gehad’

Miljuschka Witzenhausen (33) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft 2 kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

“Opvoed-skills, ik maak me daar de laatste tijd best vaak druk over. Eerlijk gezegd doe ik maar wat. De enige leidraad die ik probeer te volgen is om er zoveel mogelijk liefde in te stoppen en zo min mogelijk de strijd aan te gaan. Iedere dag iets lekkers, waarom niet. Wil jij je broek achterstevoren omdat je dat mooier vind? Ik omarm het, ik kom uit de Kris Krossgeneratie. Op vrijdag laat naar bed? Prima, het is ook jouw weekend. Vier het!

‘Wanneer ik uit mijn vel spring, weten ze meteen dat het menens is’

Bij mij kun je heel ver gaan. Ik vind streng zijn en regels stellen helemaal niet leuk. Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik mijn kinderen nooit corrigeer. Maar juist doordat ik dat zo weinig doe, weten ze blijkbaar dat het menens is als ik ze De Blik geef, of een keer uit mijn vel spring.

Jeugd

Het schijnt dat de history zichzelf repeats, dus laten we even kijken naar mijn geschiedenis. Ik heb een heerlijke jeugd bij mijn moeder gehad. Warm, rommelig en sterk zou ik het willen omschrijven. Alle vrouwen kwamen altijd bijeen en draalden als een groep sterke leeuwinnen om de kinderen heen. Het was anders dan bij mijn klasgenoten maar ik heb me boven alles altijd veilig gevoeld. Dat is denk ik het belangrijkste voor een kind, geborgenheid.

‘Ik ben al blij dat ik voor de kids een matchend paar sokken kan vinden in de ochtend’

Als je opgroeit kijk en vergelijk je jezelf met andere gezinnen. Net zoals je in de pauze broodjes ging ruilen, omdat het gras aan de andere kant altijd groener is. Of in dit geval de chocopasta smeriger en het brood witter. Een vriendin van mij komt uit een heel liefdevol nest. Alles was altijd tot in de puntjes verzorgd. Nu besef ik me dat nog meer dan toen. Waar ik al blij ben dat ik voor beide kids een matchend paar sokken kan vinden in de ochtend, waren hun kleren altijd gestreken en vlekkeloos.

Toch leek ze altijd naar mijn huis te vluchten want met die vlekkeloze en strak georganiseerde opvoeding, kwamen ook heel veel regels kijken. Half uur tv, een handje chips en een glas fris per week. Op overtredingen stonden straffen als het inhouden van zakgeld (wat sowieso een peuleschil was) en soms bij aanhouden huisarrest. Bij mij thuis mocht ik tv kijken wanneer ik wilde mits ik mijn school goed deed. En snoepen mocht ik zelf invullen zolang ik er gezond uit bleef zien. Er was vertrouwen in mijn eigen verantwoordelijkheid.

Op overtredingen stonden straffen als het inhouden van zakgeld of huisarrest’

Ik werd haar vaste uitvalsbasis en ontspanningsveld. Wel propte ze zich altijd vol met alles wat ze thuis niet mocht en zat ze vastgelijmd aan de bank en tv. De balans tussen mogen en niet mogen heeft ze lange tijd moeten uitvogelen. Inmiddels zijn we twintig jaar verder. Ze heeft zelf nog geen kids. Maar ze houdt van mijn kinderen alsof het de hare zijn. Meerdere malen sprak ze hardop uit dat ze het wel gek vond om te zien dat ik zo weinig regels stelde. Waarna de twijfel-paniek bij mij dan even opspeelde. Maar ik ben wie ik ben en dit voelt goed voor mij.

Lees ook
Column Miljuschka: ‘Op mijn 11e is m’n vader vertrokken – het fameuze pakje sigaretten’

Laatst is het tij gekeerd. Ze vroeg mijn zoon of hij snoep wilde, waarop hij vriendelijk bedankte. Ze stond met haar bek vol tanden. Dus opvoeden… ik heb het antwoord niet. Het enige dat je kan voeden, is eigen verantwoordelijkheid.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 16. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.